Sundhed

Se hvad der sker, hvis du får en madforgiftning

Opkast, diarre og ubehag. Når du får en madforgiftning, gør kroppen sit til at slippe af med den hurtigst muligt. 

Bakterier og virus

Madforgiftning kan både skyldes bakterier, virus og andre skadelige stoffer. En af de mest almindelige årsager til en bakteriel tarminfektion herhjemme er bakterien campylobacter. En smittekilde kan være, når saft fra råt kyllingekød ved et uheld kommer over på spiseklare fødevarer. Blandt andre velkendte årsager til maveinfektioner kan nævnes salmonella og typer af E. coli.

  Læs også: Hjælper motion på depression?

Tidsrammen

Ved de mest almindelige former for madforgiftning vil symptomerne ofte vise sig allerede efter en time, da giftstofferne fra bakterierne allerede er i maden. Af og til bliver giftstofferne dog først produceret i tarmsystemet, hvilket vil sige, at symptomerne først viser sig efter 24 til 48 timer.

Maven

Lykkedes det ikke for din mavesyre at eliminere bakterierne, vil kroppen forsøge at komme af med giftstofferne ved at give dig kvalme, så du kaster op. Et andet symptom kan være feber.

Tarmen

Når bakterierne kommer ned i tarmene, sætter de sig på dine tarmvægge og begynder at formere sig. Hvad der så sker afhænger af, hvilken type bakterie der er tale om. De fleste bakterier bliver i tarmen, men nogle producerer giftstoffer, der ender i blodbanen, mens andre invaderer kropsvævet, hvilket betyder, at der kan ske skade andre steder i kroppen. For at skille sig af med bakterierne trækker kroppen væske ind i tarmene, sådan at bakterierne kan blive skyllet ud, og det betyder, at du får diarre. Diarre varer gerne flere dage, og fortsætter typisk et stykke tid efter, at du er holdt op med at kaste op.

  Læs også: "Jeg tog 14 kilo på, og i et halvt år gemte jeg mig derhjemme" 

Væskebalance

Diarre og opkast kan føre til, at du mister så meget væske, at du bliver dehydreret. Er der tale om alvorlig dehydrering, skal du selvfølgelig kontakte din læge, men er det en mild dehydrering, kan du som regel kompensere for væsketabet ved at drikke godt med væske. Symptomerne på dehydrering er blandt andet svimmelhed, hovedpine og få toiletbesøg.

Bakterieflora

Din tarm indeholder masser af gavnlige bakterier, men har du haft en maveinfektion, kan der opstå en ubalance i bakteriefloraen. Det kan afhjælpes ved at du spiser probiotisk. Enten i form kosttilskud eller syrnede fødevarer.

Alvorlige tilfælde

I langt de fleste tilfælde går en madforgiftning over af sig selv, men nogle gange kan den sprede infektion til andre stedet i kroppen. For eksempel kan en salmonellaforgiftning ramme dine led, ligesom en infektion også kan påvirke nyrerne og nervesystemet.

  Læs også: Det sker der i kroppen, når du danser

  Læs også: "Jeg har altid tænkt, at alting ville være lettere, hvis jeg drømte om et liv med mand, børn og hus"

  Læs også: Jørgen Leth: "Jeg havde en veritabel hashpsykose"

Artiklen blev oprindelig publiceret på Altfordamerne.dk