Professor: Vi forsker for lidt i ryggen og for meget i kræft

16x9

Knap en million danskere døjer med smerter i kroppen og særligt i ryggen. Dermed er det den sygdom, der er mest udbredt i Danmark, hvilket ses på både sygedage og lægebesøg. 20 procent af alle sygdomme skyldes rygproblemer, mens de er skyld i 10 procent af alle lægebesøg. Det viser en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen.

Ifølge Jan Hartvigsen, der er professor og forskningsleder ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, skyldes den høje forekomst, at vi i samfundet har alt for lidt fokus på rygproblemerne. Der er for få af hans slags, som forsker i rygproblemer, mener han.

- Det er fint og nødvendigt, at vi har opmærksomhed på sygdomme som kræft, men det er altså rygproblemerne, der berører de fleste. Det er populistisk, når politikerne fokuserer hele sundhedsdebatten omkring kræft. Jeg kan selvfølgelig godt forstå det i forhold til den enkelte, der er berørt, men ryggen er altså et langt større problem for samfundet, siger Jan Hartvigsen til TV 2.

Et overset problem
På den netop offentliggjorte rapport finder man i top 10 over mest udbredte sygdomme tre lidelser, der relaterer sig til ryg og bevægeapparat, mens kræft slet ikke optræder i top 10. 

Rygproblemer er altså et kæmpestort problem - ikke bare i Danmark, men i hele verden. Det slår både Sundhedsstyrelsens rapport fast og en WHO-opgørelse fra august måned.

- Det påvirker vores evne til at passe arbejde og fritid, og de ældre bliver afhængige af hjælp. Det er over hele verden. En af de ting, der gør, at problemet har fået lov at vokse sig stort, er, at vi har alt for lidt fokus på det - især i Danmark. Vi bruger mindre end én procent af vores forskningsmidler på at finde og implementere effektiv forebyggelse og tidlig behandling, forklarer Jan Hartvig.

- Det kan hænge sammen med, at det for eksempel ikke er en sygdom, vi dør af. Derfor samler vi jo heller ikke ind til det som med kræft, men det burde vi gøre, for det vil spare samfundet for milliarder og en masse danskere for smerter, der forhindrer dem i at leve livet, siger han.

Sundhedssystemet taber patienterne på gulvet
Netop den manglende tilførsel af forskningsmidler er - ifølge Jan Hartvigsen - en af de største årsager til, at så mange har rygproblemer. Kontorarbejde er ikke synderen, Idet rygproblemet ikke kun er lokaliseret til vestlige i-lande som Danmark, men også er udbredt i i u-lande. Derfor kan det ikke konkluderes, at problemerne skyldes stillesiddende kontorarbejde.

- Hvis vi vidste, hvorfor så mange får problemer med ryggen, kunne vi pege på, hvad vi skulle gøre ved det. Men der, hvor mange rygpatienter, går tabt, er i sundhedsystemet. I Danmark er vi meget dårligt stillet, hvis vi får ondt i ryggen, for der er ingen samlede indsatser, siger Jan Hartvig.

Langt de fleste rygpatienter vil kunne hjælpes hos fysioterapeut eller kiropraktor, men her er der stor egenbetaling. Hvis du derimod er en af de sjældne rygpatienter, som skal opereres, ja så er det gratis.  

FAKTA: Det lider vi af i Danmark

Angst, migræne og rygsmerter er blandt de mest udbredte og dyre diagnoser i Danmark.

Både den enkelte og samfundsøkonomien lider, når sygdom rammer.

En ny rapport fra Sundhedsstyrelsen har kortlagt, hvordan det står til med den mentale og fysiske sundhed i Danmark. Bliv her lidt klogere på, hvor syge vi er.

Det lider vi af:

- Lænde-ryg-smerter, 880.000 personer

- Slidgigt, 800.000 personer

- Migræne, 640.000 personer

- Nakkesmerter, 570.000 personer

- Diabetes, 250.000 personer

* Det dør vi af:

- Hjerte-kar-sygdom, 4700 personer

- Lungekræft, 3700 personer

- Blødning eller blodprop i hjernen, 3600 personer

- KOL/rygerlunger, 3300 personer

- Alzheimers og anden demenssygdom, 3100 personer

Det holder os hjemme fra arbejde:

- Lænde-ryg-smerter, 5,5 millioner sygedage

- Nakkesmerter, 4,5 millioner sygedage

- Migræne, 3,8 millioner sygedage

- Slidgigt, 3,3 millioner sygedage

- Angst, 1,9 millioner sygedage

* Det bliver vi førtidspensionerede af:

- Angst, 1900 personer

- Skizofreni, 900 personer

- Lænde-ryg-smerter, 850 personer

- Depression, 750 personer

- Blødning eller blodprop i hjernen, 600 personer

Kilder: Politiken, rapporten "Sygdomsbyrden i Danmark"