Sundhed

Derfor skal du lade din ørevoks sidde

Vatpinde er bestemt ikke sundt for dine ører, siger en læge.

Hvis du også er en af dem, der grundigt renser dine ører med vatpinde efter hvert bad, skal du måske ændre vaner.

Ørevoks er nemlig rigtig godt for dig.

- Ørevoks smører huden i øregangen og modvirker infektioner i huden. Den medvirker til at opfange smuds og støv, før det når ind til den inderste del af øregangen og trommehinden, forklarer Lone K. Christiansen, der er læge og medlem af SØNDAG’s sundhedspanel.

  Læs også: Guide: Bliv klog på din vitaminpille og vær sikker på, du får det, du har brug for

Vatpinde presser voksen sammen

Hun peger på, at man derfor skal droppe vatpinden og begrænse øregangshygiejnen til et forsigtigt skyl med håndbruseren og aftørring uden for øregangen. Dryp evt. med lidt madolie for at opløse voksen.

- Det er uhensigtsmæssigt at bruge vatpinde til at rense øregangen. Du risikerer at presse voksen sammen og aflukke øregangen, og det kan give hørenedsættelse, trykken i øret og evt. svimmelhed, forklarer lægen.

  Læs også: Boost din forbrænding og tab op til fem kilo på to uger - læs hvordan her

I enkelte tilfælde kan ørevoksen danne en prop i øret, så man nærmest føler, man går rundt i en osteklokke. Og ørevoks kan også være skyld i nedsat hørelse. Her skal lægen skylle øret, så proppen løsninger sig.

  Læs også: Læs på Søndag.dk, hvorfor du skal holde dig til de kortere løbeture

Artiklen blev oprindelig publiceret på Søndag.dk