Derfor spjætter din krop lige inden du falder i søvn

16x9

Du sover næsten. Øjenlågene er tunge, og dine muskler er faldet til ro - lige indtil din krop laver et pludseligt spjæt. 

Rigtig mange mennesker spjætter lige, inden de falder rigtigt i søvn i den fase, hvor de går fra den lette søvn til REM-søvnen. Det sker typisk en times tid efter, de har lagt dig til at sove.

Men hvorfor er det så, at nogle spjætter? Eksperter har fundet ud af, at spjættene kan kobles sammen med et dårligt søvnmønster, skriver Daily Mail.

Kroppen er ikke klar til at drømme
Normalt, når du rammer REM-søvnen, hvor du drømmer, er dine muskler næsten lammet. Men nogle gange går denne proces i kludder, og musklerne kommer derfor ikke i den tilstand. Det, der forstyrrer processen, er, hvis du er stresset, meget træt eller har et unormalt søvnrytme - alt sammen ting, der kan forstyrre søvncyklussen og gøre, at du går ind i REM-søvnen, før din krop er tilpas afslappet, og dine muskler ikke længere er aktive.

Du oplever billederne fra drømmen, men fordi du ikke er fuldt afslappet i musklerne, reagerer de på drømmen, og det får dig til spjætte.

- Folk bliver ofte nervøse omkring det, men det er ret normalt. Det bedste, du kan gøre, er at få et normalt søvnmønster, siger Gaby Badre, professor og søvnekspert på London Clinic, til Daily Mail.

Et godt søvnmønster kræver mindst syv timers søvn, da de får dig igennem de fem søvncyklusser, som du kan læse om nedenfor.