Sundhed

Forskere slår alarm: Danmark er ramt af regulær allergi-epidemi

Tusindvis af danskere bliver hvert år ramt af den såkaldte MI-allergi, og nu advarer eksperter mod, at vi står midt i en regulær epidemi.

MI er en forkortelse for konserveringsmidlet Methylchloroisothiazolinone, der findes i hudplejeprodukter, rengøringsmidler og maling.

Konserveringsmidlet er særdeles allergifremkaldende, men alligevel blev det tilladt i store doser i en lang række produkter i 2005, og i dag har omfanget af danskere, der er ramt af MI-allergi, nået et punkt, hvor 1000 nye får allergien hvert år.

- Udviklingen af nye tilfælde går så hurtigt, at vi aldrig har oplevet noget lignende, siger Jeanne Duus, der er hudlæge og centerleder ved Videnscenter for Allergi, til Dagens.dk.

Du har det for livet

Når man først har fået MI-allergi, kan man aldrig slippe af med det igen. Og det kan pludselig slå ud, hvis man eksempelvis er i et lokale, der er nymalet, og hvor malingen indeholder IM.

Vi ser meget ofte, at personer er gået fra at have en helt sund hud, til at de efter tre måneders daglig brug af våd- eller renseservietter får voldsomme udslæt, sår og eksem, siger Jeanne Duus til Dagens.dk.

Astma Allergi Forbundet er bekymret

Også hos Astma Allergi Forbundet er man bekymrede over den voldsomme stigning i nye tilfælde af MI-allergi.

De får omkring 200 henvendelser om året fra folk, der er blevet ramt af allergien - et antal de understreger er meget højt.

- Det helt store problem med det her er, at det er accelererende, og det har nået en næsten epidemisk karakter, siger vicedirektør i Asta Allergi Forbundet, Anne Holm Hansen, til Dagens.dk.