Sundhed

Forskere slår alarm: Ny modstandsdygtig sygdom spredes af flåter

En ny sygdom er blevet opdaget. Den ligner Borrelia-sygdommen og spredes ligesom den af flåter.

Bakterien er ifølge forskere modstandsdygtig over for antibiotika, og derfor skaber den ny frygt for, at mennesker vil blive ramt af invaliderende symptomer. Det skriver The Telegraph.

Symptomerne er ligesom ved den allerede kendte Borrelia-sygdom hovedpine, træthed, muskelsmerter samt tilbagevendende feber.

Flere syge i USA

Sygdommen er endnu ikke blevet navngivet, men den er indtil videre fundet i flåter i England, hvor forskere på the Public Health Lab - et offentligt sundhedslaboratorie - har fundet sygdommen i tre ud af 954 flåter, som blev testet.

Der har ikke været nogle sygdomstilfælde, hvor britere er blevet smittet med bakterien, men i USA er 18 personer blevet diagnosticeret med sygdommen i 2013.

Nu er der så bekymring for, om den nye sygdom, som ligner Borrelia til forveksling, men som er modstandsdygtig over for antibiotika, vil skabe forvirring om, hvilken behandling der er behov for.

- Vi ved, at denne nye sygdom er fundet i England. Foreløbigt er den kun fundet i en håndfuld flåter, men det får alarmklokkerne til at ringe, siger Stella Huyshe-Shires til The Telegraph.

Risiko for fejldiagnosticering

Hun har selv haft Borrelia og arbejder for LDA, der er en organisation, der informerer og oplyser om sygdommen.

Hun fortæller, at fordi sygdommen ligner den almindelige Borrelias symptomer, vil den føre til forvirring og gøre diagnosticering mere kompleks blandt de forskellige flåt-sygdomme.

- Det vanskelige ved denne bakterie er, at den forårsager feber, der vender tilbage, efter patienten er erklæret rask, så man efterfølgende vil fejldiagnosticere patienten til at have influenza eller andre mindre farlige virusinfektioner, siger Stella Huyshe-Shires og fortsætter:

- Patienter, der ikke bliver diagnosticeret korrekt og behandles korrekt, risikerer mere alvorlige konsekvenser end ved den allerede kendte Borrelia-sygdom.

Fakta om den nye sygdom:

  • Hvad er det for en sygdom? Den nye sygdom, der ikke har fået et navn endnu, bliver båret af en bakterie, der kaldes Borrelia miyamotoi. Den spredes af flåter, som primært bider og sætter sig fast på dyr - eksempelvis hjorte. Det er de samme flåter, som spreder den velkendte Borrelia til mennesker.  
  • Hvad gør sygdommen? Sygdommen giver hovedpine, ømme muskler og tilbagevendende feber, selvom man er erklæret rask. I modsætning til den almindelige Borrelia er udslæt ualmindeligt. Der har endnu ikke været nogle sygdomstilfælde i England, men en række personer er blevet smittet i USA i løbet af de sidste år.  
  • Kan man kureres? Selv om sygdommen indtil videre har vist sig at være meget modstandsdygtig over for antibiotika, har læger med succes behandlet patienter med sygdommen med en stærkere form for antibiotika.  
  • Hvordan undgår man sygdommen? Den eksakte overførsels-vej fra flåten til mennesker er endnu ikke helt fastlagt, men den vil sandsynlig vis komme fra bid fra sortbenede flåter. Mennesker, der bor i områder, hvor disse flåter lever, bør fortsætte med at tage forholdsregler mod flåtbid og tage til deres læge, hvis de oplever feber, udslæt eller ømme muskler efter et flåtbid.

Læs mere om flåtsygdomme her

Sådan håndterer du flåter

1. Undgå flåter

Den bedste beskyttelse mod flåter, at man stopper bukserne ned i strømperne. Skovflåter sidder oftest i højt græs og inde i skoven, hvor der er fugtigt. 

2. Tjek dig selv

Så snart du er kommet hjem fra en tur i skoven, så er det en god idé at tage al tøjet af og tjekke armhuler, knæhaser og i lyskeområdet.

3. Fjern flåten

Skulle du have en lille ubuden gæst siddende, så gælder det om at få den af hurtigst muligt. Det er fint at bruge neglene, du behøver ikke en flåttang - bare du tager fat længst nede ved flåtens hoved.

Det er en skrøne, at det hjælper at nulre flåtens hoved med smør, vaseline eller olie for at få den af.

4. Frygt ikke hovedet

Det gør ikke noget, hvis flåtens hoved eller ben bliver siddende under huden, efter man har fjernet skovflåten. Det øger ikke risikoen for borrelia, da kroppen selv "spytter" resten af flåten ud. Det vigtige er, at flåten bliver fjernet hurtigt.

Kilde: Jes Aagard, naturvejleder hos Naturstyrelsen i Hovedstaden