Forskere slÄr alarm: Ny modstandsdygtig sygdom spredes af flÄter

16x9
Ny sygdom bÊres af flÄter. Foto: Scanpix

En ny sygdom er blevet opdaget. Den ligner Borrelia-sygdommen og spredes ligesom den af flÄter.

Bakterien er ifĂžlge forskere modstandsdygtig over for antibiotika, og derfor skaber den ny frygt for, at mennesker vil blive ramt af invaliderende symptomer. Det skriver The Telegraph.

Symptomerne er ligesom ved den allerede kendte Borrelia-sygdom hovedpine, trĂŠthed, muskelsmerter samt tilbagevendende feber.

Flere syge i USA
Sygdommen er endnu ikke blevet navngivet, men den er indtil videre fundet i flÄter i England, hvor forskere pÄ the Public Health Lab - et offentligt sundhedslaboratorie - har fundet sygdommen i tre ud af 954 flÄter, som blev testet.

Der har ikke vĂŠret nogle sygdomstilfĂŠlde, hvor britere er blevet smittet med bakterien, men i USA er 18 personer blevet diagnosticeret med sygdommen i 2013.

Nu er der sÄ bekymring for, om den nye sygdom, som ligner Borrelia til forveksling, men som er modstandsdygtig over for antibiotika, vil skabe forvirring om, hvilken behandling der er behov for.

- Vi ved, at denne nye sygdom er fundet i England. ForelÞbigt er den kun fundet i en hÄndfuld flÄter, men det fÄr alarmklokkerne til at ringe, siger Stella Huyshe-Shires til The Telegraph.

Risiko for fejldiagnosticering
Hun har selv haft Borrelia og arbejder for LDA, der er en organisation, der informerer og oplyser om sygdommen.

Hun fortÊller, at fordi sygdommen ligner den almindelige Borrelias symptomer, vil den fÞre til forvirring og gÞre diagnosticering mere kompleks blandt de forskellige flÄt-sygdomme.

- Det vanskelige ved denne bakterie er, at den forÄrsager feber, der vender tilbage, efter patienten er erklÊret rask, sÄ man efterfÞlgende vil fejldiagnosticere patienten til at have influenza eller andre mindre farlige virusinfektioner, siger Stella Huyshe-Shires og fortsÊtter:

- Patienter, der ikke bliver diagnosticeret korrekt og behandles korrekt, risikerer mere alvorlige konsekvenser end ved den allerede kendte Borrelia-sygdom.

Fakta om den nye sygdom:

 • Hvad er det for en sygdom?
  Den nye sygdom, der ikke har fĂ„et et navn endnu, bliver bĂ„ret af en bakterie, der kaldes Borrelia miyamotoi. Den spredes af flĂ„ter, som primĂŠrt bider og sĂŠtter sig fast pĂ„ dyr - eksempelvis hjorte. Det er de samme flĂ„ter, som spreder den velkendte Borrelia til mennesker.
   
 • Hvad gĂžr sygdommen?
  Sygdommen giver hovedpine, Ăžmme muskler og tilbagevendende feber, selvom man er erklĂŠret rask. I modsĂŠtning til den almindelige Borrelia er udslĂŠt ualmindeligt. Der har endnu ikke vĂŠret nogle sygdomstilfĂŠlde i England, men en rĂŠkke personer er blevet smittet i USA i lĂžbet af de sidste Ă„r.
   
 • Kan man kureres?
  Selv om sygdommen indtil videre har vist sig at vĂŠre meget modstandsdygtig over for antibiotika, har lĂŠger med succes behandlet patienter med sygdommen med en stĂŠrkere form for antibiotika.
   
 • Hvordan undgĂ„r man sygdommen?
  Den eksakte overfÞrsels-vej fra flÄten til mennesker er endnu ikke helt fastlagt, men den vil sandsynlig vis komme fra bid fra sortbenede flÄter. Mennesker, der bor i omrÄder, hvor disse flÄter lever, bÞr fortsÊtte med at tage forholdsregler mod flÄtbid og tage til deres lÊge, hvis de oplever feber, udslÊt eller Þmme muskler efter et flÄtbid.

LÊs mere om flÄtsygdomme her

1. Undgå flåter
Den bedste beskyttelse mod flåter, at man stopper bukserne ned i strømperne. Skovflåter sidder oftest i højt græs og inde i skoven, hvor der er fugtigt. 

2. Tjek dig selv
Så snart du er kommet hjem fra en tur i skoven, så er det en god idé at tage al tøjet af og tjekke armhuler, knæhaser og i lyskeområdet.

3. Fjern flåten
Skulle du have en lille ubuden gæst siddende, så gælder det om at få den af hurtigst muligt. Det er fint at bruge neglene, du behøver ikke en flåttang - bare du tager fat længst nede ved flåtens hoved.

Det er en skrøne, at det hjælper at nulre flåtens hoved med smør, vaseline eller olie for at få den af.

4. Frygt ikke hovedet
Det gør ikke noget, hvis flåtens hoved eller ben bliver siddende under huden, efter man har fjernet skovflåten. Det øger ikke risikoen for borrelia, da kroppen selv "spytter" resten af flåten ud. Det vigtige er, at flåten bliver fjernet hurtigt.

Kilde: Jes Aagard, naturvejleder hos Naturstyrelsen i Hovedstaden