Sådan holder en god omgang sex din hjerne skarp

16x9
En god omgang sex er sundt for hjernen. Foto: POLFOTO

Hjernen er en muskel, som ligesom andre dele af vores krop skal holdes sund og rask. Og en af metoderne til at holde hjernen frisk er en god omgang sex.

Det siger neuroforsker ved King's College London, Sandrine Thuret, i en video på nettet.

Det er hippocampus, som neuroforsker Sandrine Thuret forsker i. Og det er den del af hjernen, som har godt af en tur i høet.

Hun fortæller, at man gennem sex kan skabe nye neuroner - noget, som man hidtil troede, at hjernen ikke kunne. Neuronerne, også kaldet nerveceller, bliver produceret i hjernens hippocampus. Det er den del af hjernen, som sørger for, at vi kan fremkalde minder, styrer vores humør og følelser, og altså også står for at lære nyt. 

Blåbær og rødvin
Ikke nok med, at sex hjælper på hjernens skarphed, så kan man også drikke og spise sig til en skarpere hjerne. Nemlig gennem blåbær, mørk chokolade og en smule rødvin. 

Og så hjælper læring og motion også på produktionen af neuroner i hjernen. Modsat skal man passe på med stress, søvnmangel og en usund diæt. 

- Det, vi kan, se, er at diæten i høj grad styrer både humør, hukommelse og neurogenese i den samme retning. Så et lavt kalorieindtag vil påvirke hukommelseskapaciteten positivt, mens en diæt med højt fedtindhold kan give symptomer på depression. Omega 3-fedtsyrer derimod styrker produktionen af nye neuroner og sænker samtidig risikoen for depression, siger Sandrine Thuret i sin TED Talk.

Neuroner er vigtige
Det er vigtigt for vores hjerne, at vi producerer neuroner, hvis vi skal blive ved med at lære nye ting, huske og være i stand til at huske vores humør. Ifølge Sandrine Thuret, kan den voksne hjerne producere 700 neuroner om dagen. Og det kan vi nu selv hjælpe på vej igennem ovenstående. 

Neuroner er blandt andet vigtige for folk med depression, som ifølge forskning har færre neuroner end normalt. Men kommer personer med depression under behandling, stiger produktionen af neuroner også. 

Det næste spørgsmål er derfor, kan vi styre vores produktion af neuroner? Og svaret er ja, siger Sandrine Thuret.