Ny forskning: Pas på hvad du indånder - luften kan gøre dig fed

16x9

Bor du i en by med meget forurening og smog, har du større chance for at udvikle fedme, diabetes og hjertesygdomme. Det viser ny forskning fra Toronto Universitet i Canada, skriver BBC.

- Vi begynder at forstå, at optagelse at optagelse og cirkulation af forurenet luft kan påvirke mere end bare lungerne, siger Hong Chen fra Toronto Universitet.

Konklusionen kommer, efter forkerne i et forsøg har sammenlignet to grupper af mus, der spiste det samme mad og bevægede sig lige meget, men som blev udsat for forskellig luft. Den ene gruppe indåndede ren luft, mens den anden indåndede partikelforurenet luft som den i storbyerne. Og allerede efter ti uger, kunne man se forskel på musene.

Kroppen bliver stresset
De mus, der havde været været udsat for den forurenede luft, havde øget deres vægt - både rundt om maven og rundt om de indre organer. På mikroskopisk niveau kunne man se, at fedtcellerne var blevet 20 procent større. Yderligere viste det sig også, at musene var blevet mere resistente over for insulin, hvilket er første step i retningen mod at udvikle diabetes.

Hvorvidt forureningen har samme effekt på mennesker, er ikke undersøgt til bunds endnu, men den luft, som musene blev udsat for, svarer til den mængde forurening, der er i luften under den såkaldte haze, der i perioder rammer asiatiske storbyer med mange mennesker og forurening.

Grunden til, at den forurende luft påvirker mennesker, er, at vores krop bliver irriteret og stresset og som resultat af det, bliver vores nerveystem, hormonsystem og blodcirkulation fortyrret.

Studiet med musene er blot et af mange, der viser hvor dårlig indflydelse den forurenede luft har på menneskers sundhed.