Sundhed

Disse 6 ting har indflydelse på din levetid

En ny undersøgelse viser, at der især er seks ting, der har indflydelse på din levetid.

Der er især seks ting, der har indflydelse på, hvor længe du lever. Forskere har fundet frem til de seks faktorer gennem en ny metode til at fastsætte levetid. Det skriver Time Magazine.

Den nye metode bygger på en livsstilsscore, der beregner din risiko for en lavere levetid ud fra de seks faktorer. For det er især ens livsstil, der har betydning for de alvorlige sygdomme, som kræft og hjertekarsygdomme, der i sidste ende kan koste livet. 

Den nye forskning er publiceret i 'PLOS Medicine', og tager udgangspunkt i 231.048 australske voksne i alderen 45 og opefter. De har fulgt deltagerne gennem seks år. Og de fandt frem til seks livstilsfaktorer, der samlet set gør din levetid kortere. 

Rygning, alkoholindtag, kostvaner, fysisk aktivitet, stillesiddende adfærd og søvn er de seks ting, der kombineret giver en højere risiko for et kortere liv.

Søvn og stillesiddende adfærd betyder meget

Den nye forskning viser ligeledes, at søvn og stillesiddende adfærd i højere grad, end før antaget, har en stor indflydelse på, risikoen for en tidlig død. 

Dog viste den nye forskning også, at det er dårligere for dit helbred at sove mere i forhold til at sove for lidt. Dette fandt forskerne ingen forklaring på, men skriver at det kan have forbindelse til sygdom, træthed eller depression. 

Alene er stillesiddende adfærd ikke en alvorlig faktor, men kombineret med lav fysisk aktivitet har det en stor negativ effect på levetiden. 

- For mig er begge ting (søvn og stillesiddende adfærd) meget vigtige, siger undersøgelsens forfatter Ding Ding, seniorforsker ved University of Sydney. 

- Både søvn og stillesiddende adfærd er tæt knyttet til vores generelle livsstil, og er højst sandsynligt relateret til andre livsstilsfaktorer. Tilsammen udgør de en stor del af vores hverdag, siger seniorforskeren.