Sundhed

Derfor er det ikke pjat når din teenage-datter klager over knæet

Piger i 11-13 års alderen 'vækstspurter', og det betyder flere knæskader. I artiklen får du gode råd til, hvordan du passer på din pige.

Har du en pige tæt på teenagealderen, der går rundt og brokker sig over ondt i knæet, så er det højst sandsynligt ikke bare pjat.

Et nyt stort forskningsprojekt fra University College Lillebælt og Syddansk Universitet har nemlig kortlagt, at piger i alderen 11-13 er ekstra udsatte for knæskader.

- Når det kommer til overbelastningsknæskader viser resultaterne, at piger fra 11-13 år er i øget risiko for knæskader, da gennemsnittet i denne periode gennemgår en vækstspurt. I vores forebyggende arbejde skal vi derfor være ekstra opmærksomme på disse piger, men også på børn med tidligere knæskader, samt børn der går til håndbold, fodbold og gymnastik, siger Tina Junge, der er ph.d og lektor i fysioterapi og som står bag forskningsprojektet.

Springgymnaster er også udsat

For at finde frem til denne konklusion har man i over tre år fulgt 1300 folkeskoleelever mellem 8 og 15 år, hvor deres knæskader og fysiske aktivitetsniveau er blevet registreret.

Ud over at piger i præ teenagealderen er ekstra udsatte, har det også vist sig, at børn, der dyrker springgymnastik, har større risiko for knæskader.

Fysioterapeut Tina Junge kommer her med tre gode råd, der kan hjælpe pigerne med at forebygge de vækstbetingede overbelastningsskader.

 1. Pas på med at overtræne
  Kroppen skal nå at restituere mellem træningspas, og det er ekstra vigtigt, når kroppen vokser med raketfart.
   
 2. Varier træningen
  Det er hårdt for knæene, hvis de bliver udsat for den samme bevægelse, så varier typen af motion, så du ikke kun løber for eksempel.
   
 3. Hav respekt for symptomerne
  Så snart dit barn mærker, at det gør ondt i knæet, så respekter det og vær ekstra opmærksom på de to ovenstående råd. Har dit barn smerter i mere end 2-3 uger, bør de tilses af en fagperson.