Mild vinter kan give både tidlig og lang pollen-sæson

Efteråret og vinteren har være usædvanlig mild, og det får konsekvenser for pollenallergikerne.

Pollensæsonen vil starte tidligt i 2016, og det vil endda også blive en lang sæson.

En varm og våd vinter har nemlig skabt ideele betingelser for, at naturen afgiver pollen, skriver Astma-Allergi Danmark i en pressemeddelelse.

Blandingen af varme og regn har gjort, at nogle træer allerede har sat de såkaldte rakler, som er dem, der frigiver pollen. Det drejer sig blandt andet om elletræerne, som er en af de første sorter, der generer pollenallergikerne.

- Det varme vejr er dårligt nyt for allergikerne, fordi det trigger de tidligt blomstrende forårstræer til at springe ud tidligere end normalt. Det bedste håb er derfor, at vinteren slår igennem med sne og kulde, som for alvor kan sætte træernes blomstring på standby og dermed forsinke sæsonstarten, siger Karen Rasmussen, biolog og leder af pollenregistreringen i Astma-Allergi Danmark.

Varmeste år nogensinde

2015 forventes at slå alle varmerekorder og blive det varmeste år på verdensplan. I Danmark isoleret set har november været den næst vådeste og tredje varmeste siden 1874, og december ser også ud til at blive varmere end vanligt.

Også sidste vinter var en meget varm en af slagsen, og pollenallergikerne fik sig derfor også en slem sæson sidste forår og sommer, men i år ser det altså ud til at blive endnu værre.

Hvis du er en af dem, der kan se frem til svie i øjenene, rendende næste og nys, så har TV 2 samlet fem råd, der kan mindske symptomerne.

Fem gode råd:

  1. Tjek pollental: Start din dag med at tjekke dagens pollental. Så ved du, hvor meget din allergi vil påvirke dig den dag.
  2. Undgå timerne midt på dagen: Vær indenfor midt på dagen. Det er nemlig her, hvor der er flest pollen.
  3. Solbriller: Tag solbriller på, hvis dine øjne klør meget, når du er ude. Solbrillen er nemlig et form for filter, som giver dig beskyttelse.
  4. Skyl det væk: Tag et bad om aftenen, hvor du skyller håret, hvis du har været meget udenfor i løbet af dagen. Dit hår virker nemlig som en form for pollenfælde, der kan genere dig, når du sover.
  5. Tørring af tøj: Tør ikke tøjet udenfor. Her vil pollen drysse sig på det, og så vil du gå rundt med det på dig hele dagen. Rådet gælder især sengetøj, fordi du da vil få en masse pollen med i seng.