Sundhed

Fyrværkeriulykker: Sådan lapper lægerne sprængte hænder sammen

Det kræver et stort arbejde af kirurgerne på landets hospitaler, når danskerne kommer ind med skader efter fyrværkeriulykker.

ADVARSEL: Billeder i videoen og under artiklen kan virke voldsomme

Hvert år kommer hundredvis af danskere til skade nytårsnat, når de kommer galt af sted med fyrværkeri.

Ved sidste årsskifte kom særligt mange - 334 personer - til skade med fyrværkeri nytårsaften og -nat, heraf var de 131 håndskader, viser tal fra Odense Universitetshospital.

Håndskaderne sker, når fyrværkeri sprænger i hænderne på offeret, og skaderne ved denne type ulykker er ofte meget alvorlige

- Det er omfattende skader, som vi ser. Vi ser skader på alle vævsstrukturer i hænderne, og det er som udgangspunkt skader, der efterlader ofrene med varige mén, siger Søren Larsen, der håndkirurg overlæge ved Odense Universitetshospital.

Væv er brændt, forurenet og dødt

Søren Larsen står selv klar til at behandle fyrværkeriofre, der kommer galt af sted nytårsnat. Inden han tager over er patienten blevet tilset af en læge og sygeplejerske, som bedøver og rengør hænderne. Herefter kan kirurgerne komme til og få et overblik.

- Vi er ofte nødt til at skære en masse væv væk. Der er en masse brændt og dødt væv og en masse svært forurenet væv på baggrund af det krudtslam, der sidder i vævet og har ødelagt det, fortæller Søren Larsen.

Herefter starter arbejdet med at rekonstruere den ødelagte hånd. For at skabe noget stabilt at rekonstruere på, sætter kirurgerne knogler og led sammen, typisk bruges små metalpinde til holde strukturerne stabile.

Når det er på plads, kan kirurgerne gå i gang med "bløddelene". I første omgang sys senerne sammen – bøjesenerne på hulhåndssiden og strækkesener på håndryggen – herefter syer de nerverne sammen og til sidst blodkarerne.

- Der kan byttes lidt om på rækkefølgen, det afhænger af hvor lang tid patienten har været undervejs, fortæller Søren Larsen.


Fire-seks timer om én finger

Arbejdet med at rekonstruere en ødelagt hånd er meget tidskrævende. Nogle ting kan slet ikke repareres, og i gennemsnit tager det omkring fire-seks timer at rekonstruere én finger.

Arbejdet foregår under mikroskop, og kirurgerne bærer særlige briller med forstørrelsesglas, da det er meget små sener og never, som de arbejder med. For at forberede sig har kirurgerne i flere år trænet deres teknikker på rotter.

Herunder kan du se flere billeder af ødelagte hænder, der er blevet rekonstrueret. Ifølge Søren Larsen er det en god ide at vise billederne, da de kan være med til at advare andre om faren ved fyrværeri.

- Vi vil langt hellere forebygge, end vi vil skulle udbedre skade, for vi ved, at det har konsekvenser, og det har konsekvenser på sigt for dem, der kommer til skade, siger overlægen.