Sundhed

Er du syg? Her er undskyldningen, du ikke skal bruge

Du kan hoste, være snottet eller have ondt i hovedet – men du kan ikke have influenza lige nu.

Når du ringer til chefen og siger, at du desværre ikke kan komme på arbejde, vil du ofte stikke vedkommende en forklaring. Og er din undskyldning influenza, kan din chef med rette sige, at det ikke passer.

For der er nemlig slet ikke influenza i omløb i Danmark i øjeblikket. Det forklarer Jens Lundgren, professor på infektionsmedicinsk afdeling på Rigshospitalet og Københavns Universitet.

- Influenza kommer typisk i udbrud én gang i hver vintersæson. Hvornår det kommer er afhængig af, hvordan virussen cirkulerer. Men vi plejer at kunne forsige det ved at kigge på resten af Europa, hvor der heller ikke er tegn på udbrud lige nu. Så når folk siger, de har influenza, kan man passende svare; 'Ej, det har du altså ikke,' siger Jens Lundgren.

Derfor rammer influenza om vinteren

Sidste år kom influenza-udbruddet i slutningen af februar, mens det i 2012 kom lige før jul. Selvom der er roligt lige nu, kan Danmark dog hurtigt blive ramt. Derfor bliver resten af Europa nøje overvågnet, så hopitalerne kan forberede sig.

- Influenza er helt klassisk på denne tid. Den kan kun lave udbrud om vinteren på grund af de lave temperaturer og luftfugtigheden, der øger risikoen for at blive smittet, siger Jens Lundgren.

Han peger samtidig også på, at vi er mere indenfor i vintermånederne, og derfor kan bakterier lettere sprede sig.

Influenza eller forkølelse?

Mange forveksler ofte det at være forkølet med influenza. Men der er faktisk stor forskel - både i forhold til symptomerne, og på hvor alvorligt man skal tage det. 

- Influenza er en meget alvorlig sygdom for særligt svækkede personer. Man kan kende virussen ved, at man bliver akut syg med feber og muskelsmerter. Måske nyser man, men det vil ofte være tørt, forklarer Jens Lundgren, der råder folk til at blive hjemme, hvis de bliver ramt af influenza.

Ifølge Lundgren vil forkølelse derimod ofte udvikle sig over dage og være præget af mere og mere snot. Og her lyder der ingen generel anbefaling om at blive under dynen. 

Selvom det store influenza-udbrud ikke har ramt endnu, kan danskerne godt forberede sig på, at det kommer, mener Jens Lundgren.

- Hvor stort det bliver, og hvor alvorligt det bliver, ved vi ikke. Men det er ret sikkert, at det kommer, siger han.