Sundhed

Derfor får du mere ondt i halsen om aftenen

Kulden er over os, og det fører dage med ømme halse med sig. Her får du svaret på, hvorfor det er værst om aftenen - og hvordan man forebygger det.

Hvis du føler, at din hals snører sig sammen om aftenen, når du har smidt dig på sofaen efter en lang dag med arbejde og aktiviteter, så er der faktisk en god forklaring på det.

I disse måneder er det nemlig især de luftvejsbårne infektioner såsom forkølelse og halsbetændelse, der plager os danskere. Og om aftenen kan de sagtens føles meget værre end i løbet af dagen.

 - Når vi har været vågne hele dagen, er kroppen presset, og derfor kan det føles værre, fortæller Jens Lundgren, professor på infektionsmedicinsk afdeling på Rigshospitalet og Københavns Universitet, til TV 2.

Sådan er virusens cyklus

Men det er altså kun, noget man føler. Det er ikke værre om aftenen.

- Virussen arbejder hele dagen, så hvis nogle føler det værre om aftenen, er det bare fordi, de har været vågne hele dagen, siger Jens Lundgren.

Hvis virussen derimod føles værst om morgenen, så er det ikke bare en fornemmelse. Så er den faktisk god nok.

- Når folk lægger sig ned og sover, kan de blive syge i løbet af natten, hvis de i forvejen er lidt påvirkede. I løbet af natten får virussen lov at udvikle sig, forklarer han.

De største sygdomsplager i Danmark i øjeblikket er, ifølge Jens Lundgren, kold lungebetændelse, almindelig forkølelse og RSV, som er en luftvejsinfektion, der primært rammer børn. Og der er særlig stor risiko for at blive smittet med diverse sygdomme om vinteren. Det hænger sammen med, at vi er mere inden for i den periode, forklarer Jens Lundgren. 

Forebyg allerede nu

Han mener, at man i mange tilfælde kan forebygge vinterens sygdomme ved at følge ét godt råd: Hold en god håndhygiegne.

- Den største smittekilde er bakterier på hænderne. Man nyser ned på sine fingrer, tager måske derefter fat i et håndtag, og på den måde kan den næste, der tager fat i samme håndtag, blive smittet. Derfor: Sprit dine hænder af, siger Jens Lundgren.

Han peger samtidig på, at det er vigtigt at klæde sig godt på i disse kolde dage. Koldt vejr er ikke en direkte kilde til sygdomme, men hvis man skiftevis bliver varm og kold, kan det være med til at gøre en syg. Når kroppen begynder at fryse, lukker den først ned for blodforsyningen til tæer og fingre.

- Derfor kan man med fordel huske handskerne, de varme sko, huen og lukke godt til ved halsen, siger Jens Lundgren.