Sundhed

Nyt slankemiddel på vej: Vil teste piller med afføring fra tynde mennesker

Forskning vil afsløre, om piller med tarmbakterier fra slanke, sunde mennesker kan føre til vægttab.

Tænk hvis man kunne tage en pille, der ændrer på ens tarmflora og som på sigt fører til vægttab. Til gengæld for det hurtige fiks indeholder pillen tarmbakterier fra et andet menneske. 

Det uappetitlige scenarie kan blive en realitet, da forskere fra Massachusetts General Hospital i Boston fra marts vil teste, hvordan en ændring af menneskers tarmbakterier påvirker vægt og sundhed.

Det vil de gøre ved at placere bakterier fra en sund, slank person i en overvægtig forsøgspersons tarmsystem.

Følger forsøgspersoner i et år

Forsøget går ud på at tjekke, om bakterierne fra det slanke menneske derefter ændrer på tarmfloraen hos den overvægtige og om det reducerer tilbøjeligheden for overvægt, skriver Washington Post.

Helt konkret vil nogle af de 20 forsøgspersoner over en periode på seks uger spise piller, der indeholder en smule af en slank persons afføring, mens de andre får en placebopille bestående af kakao og gelatine.

Derefter vil forskere over et år følge personerne for at se, om det har en virkning på folks sundhed og vægt og om der er forskel på dem, der indtager de frysetørrede afføringspiller og placebo.

Påvirker menneskers stofskifte

Teorien er, at dem, der spiser afføringspillerne, taber sig mere, end dem, der ikke gør.

- Et mindre forsøg med mennesker er allerede udført, og det viser, at en ændring af tarmbakterier påvirker menneskers stofskifte, fortæller Elaine W. Yu, der er en af forskerne fra Massachusetts General Hospital, til Washington Post.

OpenBiome, der består af en række forskere fra Harvard og Massachusetts Institute of Technology, har også produceret piller med menneskeafføring, og Zain Kassam, der leder af den medicinske enhed, fortæller til avisen, at det ikke er hvem som helst, der kan donere deres afføring til videnskaben.

Der bliver taget højde for den rette tarmflora og infektionsrisiko, og kun 2,8 procent af kandidaterne kan bruges, fortæller han.

Selv om det stadig er for tidligt at sige, hvorvidt piller med menneskeafføring bliver en realitet på det lokale apotek, så er det ikke et urealistisk fremtidsscenarie ifølge forskeren.

- Jeg kan godt forestille mig en verden i en ikke så fjern fremtid, hvor mikrobielle behandlinger kan supplere diæt og motion og have en stor indvirkning på overvægtsepidemien, siger Zain Kassam til Washington Post.