Sundhed

Kostekspert: Sådan får du en sundere og billigere livsstil

Det behøver ikke nødvendigvis at være dyrt at smide julefedtet.

Det er januar, og de fleste kunne formentlig godt tænke sig at smide nogle kilo efter en lidt for hyggelig december.

Ifølge Charlotte Hartvig, der er diætist ved Kost-klinikken Immanuel, er der to principper, der er vigtige at følge, hvis man vil have gang i et vægttab og holde det.

  Læs også: Læs på Femina.dk, hvordan du med få ændringer i dine vaner kan tabe tre kilo 

- Man skal spise proteinrigt, og så skal man fjerne de hurtige kulhydrater helt fra kosten. Det gælder om at vælge en kost, hvor der er mange proteiner i. Og her mener jeg eksempelvis et stykke rugbrød med 10 skiver kalkunpålæg – og ikke bare et enkelt stykke kalkunpålæg. Protein øger vores forbrænding med 30 pct., og det giver en god mæthed i kroppen, som varer i mange timer, forklarer Charlotte Hartvig.

Vil du virkelig tabe dig?

Hun mener også, at man er nødt til at give sig helt hen til vægttabet og ikke give los, fordi man eksempelvis skal til en fødselsdag eller familiemiddag.

- Man skal tegne en streg i sandet og ikke en stiplet linje. Hvis du får de fedende ting i ny og næ, vil du stadig mærke længslen efter det. Så hold et møde med dig selv, hvor du spørger, om du virkelig vil tabe dig, og hvorfor du vil tabe dig. Hvorfor bliver du lykkeligere af at have en slankere krop? Du skal svare ærligt, for ellers er du i knibe næste gang, du vil have noget sødt, siger Charlotte Hartvig og fortsætter:

- Min erfaring er, at de slankekunder jeg har, der gerne vil spise lidt sødt engang imellem, de har en vægtkurve, der viser det samme resultat efter et halvt år.

  Læs også: 5 genveje til at holde januarkuren. Læs, hvordan du gør det på Femina.dk

Køb stort ind

Det kan dog være dyrt at købe mange grøntsager, fisk og kød. Her er Charlotte Hartvigs bud på, hvordan man på en billig måde kan være på slankekur og holde sig til den proteinrige kost:

  • I stedet for at købe skiveskåret pålæg kan du eksempelvis købe en hel hamburgerryg og skære den op i skiver og fryse ned.
  • Tun og makrel kan ofte købes på tilbud. Køb rejer i store poser i supermarkedet.
  • Du kan sagtens få fisk til helt lave priser. Man siger meget om pangasius-fisken, men ifølge Charlotte Hartvig er fisken i forhold til vægttab ligeså god som mange andre hvide fisk.
  • Køb kål. Det er billigt, og du kan tilberede kålen på mange forskellige måder.
  • Køb generelt stort ind og udnyt fryserens kapacitet.

  Læs også: Tab 5 kilo med Julie Berthelsens lynkyr

Fakta

Charlotte Hartvigs bud på en typisk slankende og proteinholdig menu:

  • Morgenmad: Vælg proteinrige mælkeprodukter såsom græsk yoghurt. Eller lav et blødkogt æg med hytteost, mager ost og skinke til. Du kan f.eks. lave en mad med en skive rugbrød med fem skiver skinke, spejlæg og en skive ost på. Det giver godt med protein, et jævnt blodsukker, og du kan holde dig mæt til frokost.
  • Mellemmåltid: Man behøver ikke at spise mellemmåltider. Man skal kun gøre det, hvis man føler, det er lettere at holde sig fra kager, slik og andre usunde sager. Du kan også spise en sukkerfri proteinbar. Kaloriemæssigt indeholder baren det samme som et stykke frugt, men der er kun 0 gram proteiner i frugt.
  • Frokost: Den kan bestå af noget proteinholdigt som tun, rejer, hytteost, makrel og æg.
  • Aftensmad: Det er en god idé at spise kylling. Du kan også spise fisk, som forbrændingsmæssigt giver lidt mere end kylling. Magert oksekød er også fint at spise, men man skal passe på med at spise for meget af det, da det giver en lidt højere risiko for at få tyktarmskræft. Spis godt med grøntsager til.
  • Aftensnack: Hvis du har behov for lidt at spise senere på aftenen, er det i orden at tage en proteinholdig snack, der ikke indeholder kulhydrater.

Artiklen blev oprindelig publiceret på Søndag.dk