Svær at behandle: Tusindvis af danskere smittet med ukendt kønssygdom
Tusindvis af danskere er smittet med en genstridig kønssygdom, der både kan være svær at opdage og bekæmpe.
Mellem 8.000 og 10.000 danskere vurderes at være smittet med en relativ ny og ukendt kønssygdom, Mycoplasma genitalium, der minder om klamydia og gonore.
Det skriver Jyllands Posten.
Men bakterierne, der forårsager kønssygdommen, har i mange tilfælde vist sig at være resistente over for den type antibiotika, det normalt bruges til at behandle den slags kønssygdomme, og derfor bør man være ekstra opmærksom på sygdommen, oplyser Statens Serum Institut til avisen.
I Danmark kan 40 procent af infektionerne i dag ikke slås ned med den normale antibiotika, hvorfor lægerne må ty til andre antiniotikapræparater. I mindst ét tilfælde er en dansker blevet smittet med en multiresistent Mychoplasma genitalium-bakterie, der ikke kan slås ned med præparaterne, vi i dag har til rådighed.
- På verdensplan er det et stort problem. I Danmark har vi endnu ret god kontrol over det, så vi fra starten kan vælge den rette medicin. Men vi kommer uden tvivl til at se flere tilfælde af de multiresistente infektioner med mychoplasma-bakterien, siger overlæge Jørgen Skov Jensen fra Statens Serum Institut.
De typiske symptomer på kønssygdommen er udflåd fra urinrøret og svie, kløe og brændende fornemmelse, når man tisser. Men kun omkring halvdelen af de smittede oplever symptomer, og sygdommen kan derfor være svær at opdage og diagnosticere.
Mange ved derfor ikke, at de har sygdommen og risikerer at sprede den videre.
Den klassiske kombinationstest for klamydia og gonorré afslører ikke kønssygdommen, så man skal ofte selv bede sin læge om at blive testet.
Hvis man som smittet ikke bliver behandlet, kan kønssygdommen give underlivsbetændelse hos kvinder og betændelse i bitestiklerne hos mænd.