Sundhed

Nyt studie: Stort sukkerindtag som barn øger din risiko for demens

Der er en sammenhæng mellem sukkerindtaget som ung og risikoen for senere i livet at blive dement, viser nyt studie fra Norge.

Det har længe været kendt, at diabetes øger risikoen for demens. Men nu stiller et nyt studie spørgsmålstegn ved, om det i virkeligheden er et stort sukkerindtag og ikke diabetes, som er årsagen til demensen.

En gruppe forskere har nemlig analyseret på data, som går til tilbage til 1970. Dataene rummer oplysninger om helbredsundersøgelser og dødårsag på 70.000 nordmænd. Her viste det sig, at der var en tydelig kobling mellem sukkerindtag og demens.

- Blodsukkerværdierne i en ung alder har meget at sige, når det gælder risikoen for demens senere i livet, siger Tor Atle Rosness, læge og forsker hos Lovisenberg Skolen, som står bag undersøgelsen, til dagsavisen.no.

Drik ikke sodavand hver dag

Diabetes har længe været en kendt risikofaktor, men man har ikke tidligere vist, at blodsukkeret i sig selv kan være det.

- Højt blodsukker kan være en risiko allerede fra tidligt i livet. Folk må begynde at tænke over deres blodsukker. Hvis du spiser meget usund og sukkerholdig mad, er du ikke bare mere udsat for diabetes, men også for demens senere i livet, siger Tor Atle Rosness.

Selvom du skal passe på dit blodtryk, kan du dog roligt hygge dig med en sodavand eller et stykke chokolade engang imellem, men hvis du har et konstant højt sukkerindtag over en længere periode, har du altså øget risiko for demens - også selvom du ikke får diabates.