Sundhed

Mor til hjerteopererede Mads: Han har kun haft et enkelt tilbagefald

15-årige Mads blev meget forskrækket, da hans hjerte pludselig løb løbsk, og han besvimede i en idrætstime. Han er nu opereret for sin hjertefejl.

I tirsdagens femte afsnit af 'Holder Danmark i live' kunne seerne følge 15-årige Mads Mathesen under hele forløbet, da han blev opereret for en medfødt hjertefejl, som gav ham nogle ubehagelige rytmeforstyrrelser, en såkaldt "hjertearytmi".

Som det fremgik af programmet, forløb operationen i september 2015 helt efter planen, og det lykkedes hjertekirurg Jens Cosedis Nielsen og hans hold på Aarhus Universitetshospital at stoppe de forkerte rytmeimpulser i hjertet, så Mads nu ikke længere behøver at frygte flere anfald af en løbsk puls.

- Mads har haft det rigtig godt lige siden operationen. Han går til gymnastik tre-fire gange om ugen og har ingen problemer med hjertet overhovedet, siger Mads' mor, Karen Einshøj, til TV 2 og fortsætter.

- Det eneste lille tilbagefald, han har haft, var knap 14 dage efter operationen, hvor han en aften var henne hos en kammerat og spille computerspil. Der drak han en energidrik og blev utilpas. Nok på grund af alt det sukker, der er i sådan en drik. Han ringede hjem til mig ved midnatstid og var lidt urolig. Men heldigvis gik det hurtigt over igen, konstaterer hun.

I videoklippet øverst kan du se selve operationen, som Mads gennemgik d. 23. september 2015

Anfald kom som et lyn fra en klar himmel

Mads var ikke fyldt 15 år endnu, første gang han fik et anfald, hvor hjertet galopperede afsted med over 200 slag i minuttet. Det skete d. 14. juni 2015 midt i en fodboldkamp i en idrætstime på skolen. På et tidspunkt, hvor han egentlig stod stille og ikke var i fysisk aktivitet.

Lige pludselig så jeg bare helt hvidt for øjnene og besvimede.

Mads Mathiesen, 15-årig hjertepatient

-  Lige pludselig så jeg bare helt hvidt for øjnene, og jeg besvimede. Jeg var faktisk rigtig bange, for det der med, at det er noget med hjertet, og man ikke ved, hvad det er, dét gør én utroligt bange, forklarer Mads i programmet.

Da han efterfølgende blev kørt til hospitalet i en ambulance, foretog Falck-redderne en måling af hjertet, som viste, at pulsen var oppe på 215, og man mistænkte, at Mads led af hjertearytmi. Men i første omgang valgte man at se tiden an for at konstatere , om det skulle gå i sig selv igen.

I videoklippet herunder kan du høre Mads fortælle om de ubehagelige anfald, hvor pulsen løber løbsk.

Nåede at få to anfald før operationen

Det gjorde det dog ikke, og bare 14 dage efter det første anfald skulle Mads på en uges efterskoleophold med sit gymnastikhold. Og hans mor havde advaret lærerne om, at de skulle være klar til at ringe 112, hvis et nyt anfald skulle opstå.

- Mads tog af sted mandag d. 29. juni, og allerede onsdag eftermiddag fik jeg et opkald fra en af Mads' lærere, som sagde, at de havde ringet efter en ambulance, siger Karen Einshøj og tilføjer.

'Holder Danmark i live'

* En helt almindelig onsdag i september 2015 fulgte 100 kameraer ansatte og patienter på landets hospitaler og i lægepraksisser og indfangede alt, hvad der skete på operationsstuerne, i fødeafsnittene, på børneafdelingerne og i akutmodtagelserne * 'Holder Danmark i live', som programserien hedder, viser et øjebliksbillede af det danske sundhedsvæsen, som 95 procent af danskerne er i kontakt med hvert år, og giver et indblik i, hvordan vi dagligt prioriterer de over 100 milliarder kroner, der hvert år postes i det * Programserien bygger på 'Keeping Britain Alive', der er blevet sendt på BBC. 'Holder Danmark i live' har 10 afsnit og sendes hver tirsdag klokken 20.50 på TV 2

- Han havde været på vej til svømmehallen sammen med sine kammerater, da han pludselig blev dårlig igen. Så heller ikke i det her tilfælde havde han været fysisk aktiv, da det skete. I ambulancen målte de en puls, der var helt oppe på 240 slag i minuttet, forklarer Mads' mor, som efter episode nummer to blev enig med Mads om, at den bedste løsning var en operation.

Hjertet blev sat i stå med medicin

Ved det første anfald valgte lægerne at sætte Mads' hjerte i stå et kort øjeblik ved hjælp af noget særlig medicin, så hjertet kunne komme tilbage i den normale rytme igen. Selv om det var helt ufarligt, var det en meget ubehagelig fornemmelse for Mads.

- Han fortalte, at det var en rigtig grim oplevelse, og han var lidt rystet over det bagefter. Han har også været meget træt efter begge anfaldene. Men ellers har han taget det hele meget roligt, og vi har fået en rigtig god behandling hele vejen igennem, fortæller Karen Einshøj, som er 41 år og til daglig arbejder med aflønning af personale inden for psykiatrien.

Professor og operationslæge Jens Cosedis Nielsen fortæller 15-årige Mads' forældre om, hvordan operationen er gået.

Karen Einshøj erkender, at hun også selv har været meget følelsesmæssigt påvirket af sin søns hjerteproblemer. Ikke mindst da han blev lagt i fuld narkose og skulle gennemgå operationen.

- Som mor er det meget mærkeligt, at ens barn bliver lagt til at sove, mens man står ved siden af og ikke kan stille noget som helst op. I baghovedet havde jeg jo også den tanke, at han måske slet ikke ville være her efter operationen, lyder det fra den bekymrede mor fra Ejby på Fyn.

I videoklippet nedenfor vågner Mads op efter en vellykket hjerteoperation, der har stoppet hans generende hjertearytmi.

Kameramanden havde gennemgået samme operation

En af de ting, der var med til at give Mads lidt ekstra tryghed under hele hospitalsforløbet, var, at kameramanden, som stod for optagelserne til 'Holder Danmark i live', tidligere havde gennemgået den samme type hjerteoperation.

- Mads knyttede et helt særligt bånd til Eno (kameramanden, red.), fordi han kunne tale med ham om, hvordan det er at have såden en hjertelidelse, og hvad der skulle ske under operationen, fortæller Karen Einshøj, som er sikker på, at det gjorde hendes søn mere rolig at kunne betro sig til en ligesindet, der samtidig var en hel del yngre end de andre medpatienter.

- Langt de fleste, som er indlagt på hjerteafdelingerne, er jo ældre mennesker, så Mads følte sig lidt malplaceret. Han spurgte på et tidspunkt operationslægen om, hvor mange på hans alder, der egentlig bliver opereret for hjertearytmi, og svaret var, at det kun er omkring 50 om året på landsplan, lyder det fra Mads' mor.

Så 'Holder Danmark i live' sammen med klassekammeraterne

Da Mads fik sit første anfald af hjertearytmi i skolen, mens hans klassekammerater overværede, at han faldt besvimet om, syntes hans mor og lærerne på skolen, at det var en god idé, at hele klassen så afsnittet af 'Holder Danmark i live' sammen, lige så snart det blev lagt ud på TV 2 Play.

- Det har været med til at afmystificere hele situationen for Mads' kammerater, som har været meget bekymrede og sendt masser af sms'er og skrevet på Facebook for at høre, hvordan det gik ham. Så det var en god løsning, at de så det sammen, så han kunne forklare undervejs, siger Karen Einshøj.

Mads har for længst lagt de ubehagelige oplevelser helt bag sig, og han glæder sig nu til at skulle med gymnastikholdet til Italien til sommer, og til at starte på gymnastikefterskole til efteråret.

Gik du glip af tirsdagens femte afsnit af 'Holder Danmark i live', kan du se det lige nu på TV 2 Play, hvor der også er snigpremiere på næste afsnit