Sundhed

Hother fik diagnosen i 20'erne: Havde ikke haft menstruation i et år

37-årige Cecilie Hother er blevet gravid trods PCO. I dag er hun glad for, at hun blev bevidst om den hormonforstyrrende sygdom i 20'erne.

TV 2 FRI-værten Cecilie Hother er lykkeligt gravid i femte måned. Det særlige ved dét er, at hun har den hormonforstyrrende sygdom PCO, der øger mængden af mandligt kønshormon i kroppen. 

Da Hother var i midten af sine 20'ere, havde hun ikke haft menstruation i et års tid. Efter en tur hos læge og gynækolog fik hun konstateret sygdommen PCO – og fik samidig at vide, at hun højst sandsynligt ville få meget svært ved at blive gravid. 

- Det var meget ambivalent; på den ene side var jeg utroligt glad for at få at vide, at jeg havde PCO, for det forklarede rigtig mange ting, siger Cecilie Hother til Go' Morgen Danmark-vært Karin Cruz og fortsætter:

Cecilie Hother har delt sin gravide mave med offentligheden

- Og så er der jo ingen tvivl om, at jeg blev ulykkelig, da jeg fik at vide, at det måske i værste fald kunne resultere i, at jeg ikke kunne få børn. Når man lige får det at vide, tænker man de værste scenarier igennem. Jeg var helt sikker på, at jeg aldrig nogensinde ville blive mor. 

Kunne forberede sig mentalt 

Cecilie Hother, der selv er ud af en stor familie med fem søskende, forklarer, at hun var meget ulykkelig og knust over udsigten til måske ikke at kunne få børn engang i fremtiden.

Set i bakspejlet har den tidligere vejrpige dog et postivt syn på, at hun fik den hårde melding tidligere i livet.

- Jeg må også sige, at jeg er utroligt glad for, at jeg har fået den melding, fordi hvis jeg ikke havde fået det, så havde jeg ikke haft tiden til at forberede mig på det. Jeg kunne mentalt sige, at så er situationen sådan – og så må jeg få det bedste ud af det, siger Cecilie Hother og forklarer, at det gode var, at hun kunne gennemgå de mange frustationer på forhånd.

- Så jeg er faktisk yderst taknemmelig for, at jeg fik meldingen, og jeg ikke skulle alt muligt igennem – og jeg ligesom havde tid til at modnes og forberede mig inden, fortæller hun.

Et ønske om at bryde det tabu, der er omkring sygdommen, fik for nyligt Cecilie Hother til åbenhjertigt at stå frem og fortælle om sit liv med sygdommen.

Hun nærer samtidig et stærkt ønske om at gøre en forskel for andre kvinder med PCO – derfor har hun sammen med en specialsygeplejerske åbnet en klinik, hvor kvinder med den hormonforstyrrende sygdom kan modtage en ordentlig behandling.

Uønkset skægvækst lig med skam

PCO har blandt andet betydet, at Cecilie Hother igennem en årrække har lidt af uønkset skægvækst. Allerede i de tidlige teenageår opdagede hun, at hun havde markante, mørke hår i ansigtet, og i midt 20’erne begyndte hun at fjerne dem med en barberskraber

Hother har brugt op mod 100.000 kroner på behandlinger for at komme skægvæksten til livs. I dag kan hun ved hjælp af laserbehandling holde sin skægvækst nede i lange perioder. 

PCO, der er forkortelsen af Poly Cystisk Ovarie, rammer ifølge Sundhed.dk op mod hver femte kvinde i den fødedygtige alder.