Sundhed

11-årige Jacob får botox-behandling hver tredje måned

Hver tredje måned tager 11-årige Jacob fra Bjerringbro sammen med sin mor ind til hospitalet i Viborg for at blive behandlet med botox.

For de fleste mennesker er botox-behandling uløseligt forbundet med ældre kvinder - og indimellem mænd - der ønsker at få reduceret rynker og linjer i ansigtet for at se yngre ud.

Men for 11-årige Jacob fra Bjerringbro er der en helt anden årsag til, at han jævnligt skal ind på hospitalet i Viborg for at blive behandlet med botox. Han lider nemlig af spastisk lammelse, såkaldt CP, som gør, at musklerne i ben og arme er helt stive, fordi de ikke kan slappe af.

- Når man sprøjter botox ind i musklerne, så går det ind og forhindrer overførslen af signaler fra nerverne til musklen, så musklen bliver mindre aktiveret og blød, forklarer overlæge Jonas Hansen, der behandler Jacob på Regionshospitalet Viborg.

Siden han var to år gammel, har Jacob fået botox-behandlinger hver tredje måned, så han færdes helt hjemmevant på hospitalet.

Se videoklip fra 'Holder Danmark i live' øverst og nedenfor

Arbejdskollegerne tænkte deres

Både på grund af sin unge alder, men også det faktum at 11-årige Jacob bruger kørestol, betyder, at han skal have sin mor med, hver gang han skal til behandling på hospitalet. Så de må begge tage fri hele dagen, hvilket i starten vakte opsigt blandt kollegerne på Jacobs mors arbejdsplads.

De kiggede jo på mig og tænkte sikkert deres

Annette Roed, mor til CP-patient

- Ude på arbejdet i starten, når jeg sagde: "Jeg kommer ikke i morgen, fordi vi skal op og have botox", så kiggede de jo på mig og tænkte sikkert deres. Men når man så fortæller hvorfor, kan de jo godt se, at det er en god idé, siger Jacobs mor, Annette Roed, med et lille grin i tirsdagens afsnit af 'Holder Danmark i live'.

- Hvis ikke han fik botox-behandling, så tror jeg, at hans muskler ville være så spændte, at han måske stadig ville have sin gangfunktion, men den ville være mere anstrengt og tungere for ham, mener Annette Roed.

Botox-behandling kan ikke stå alene

Som det fremgår af indslaget med unge Jacob Roed i 'Holder Danmark i live', kan man sagtens have et godt og velfungerende liv, selv om man har den medfødte lidelse cerebral parese (CP).

Fakta Holder Danmark i live 2015

* En helt almindelig onsdag i september 2015 fulgte 100 kameraer ansatte og patienter på landets hospitaler og i lægepraksisser og indfangede alt, hvad der skete på operationsstuerne, i fødeafsnittene, på børneafdelingerne og i akutmodtagelserne * 'Holder Danmark i live', som programserien hedder, viser et øjebliksbillede af det danske sundhedsvæsen, som 95 procent af danskerne er i kontakt med hvert år, og giver et indblik i, hvordan vi dagligt prioriterer de over 100 milliarder kroner, der hvert år postes i det * Programserien bygger på 'Keeping Britain Alive', der er blevet sendt på BBC. 'Holder Danmark i live' har 10 afsnit og sendes hver tirsdag klokken 20.50 på TV 2

Men overlæge Jonas Hansen understreger, at botox-behandling bestemt ikke kan stå alene, når man lider af spastisk lammelse.

- Det handler jo ikke bare om et prik med botox. Der skal være fokus på en tværfaglig indsats over for de børn og unge, der har CP, siger Jonas Hansen og uddyber.

- Der skal først og fremmest sættes ind med fysioterapi. Og ud over de motoriske lidelser er der jo ofte også mentale problemer. Så det er vigtigt med et samspil mellem forældre, fysioteraputer og pædagogisk terapeuter, lyder det fra eksperten, der hvert år har omkring 60 patienter i behandling på sin afdeling.

I Danmark har botox været brugt som en del af behandlingen af patienter med CP og andre former for muskelkramper siden starten af 1960'erne. Derudover anvendes botox også i andre medicinske sammenhænge, f.eks. af hudlæger til at stoppe en for kraftig svedprodukton og af urologer til behandling af vandladningsforstyrrelser, hvor det sprøjtes ind i blæren.

Se femte afsnit af 'Holder Danmark i live' tirsdag kl. 20.50 på TV 2 - eller se snigpremieren allerede nu på TV 2 Play