Sundhed

10-årig pige fik hjertestop midt i gymnastiktime: - Hun er helt væk

10-årige Olivia fra Virum fik pludselig hjertestop i en gymnastiktime. Men heldigvis sprang hendes lærer og en halvagt til og reddede hendes liv.

Det var meget tæt på at gå helt galt, da eleverne i 4.b. havde idrætstime i Virumhallen d. 6. januar 2015.

Midt i hockeykampen føler 10-årige Olivia sig træt og går over og sætter sig på bænken ved siden af sin lærer Sven Frederiksen, da hun pludselig bliver slap og falder ind mod hans skulder.

- Jeg prøver at få liv i hende. Men der sker ikke noget. Hun er helt væk, siger Sven Frederiksen, der hurtigt finder ud af, at det er meget alvorligt og lægger sin livløse elev i aflåst sideleje for at sikre, at hendes tunge ikke spærrer for luftvejene. Der er hverken puls eller vejrtrækning.

Se rekonstruktionen af hele forløbet i videoklip øverst på siden

Halinspektør: - Min første tanke var, at hun var død

Mens Sven Frederiksen går i gang med at give hjertemassage, råber han efter et par af Olivias klassekammerater og beder dem om at hente halvagten Jan Garben.

- Da jeg kommer ned i hallen, kan jeg se, at hun er helt grå i ansigtet, og har grå læber. Min første tanke er, at hun er død, siger Jan Garben, som til alt held netop har været på førstehjælpskursus for bare 14 dage siden. Så han overtager hjertemassagen, mens Olivias lærer ringer 1-1-2.

- Jeg går i gang med det samme med livreddende førstehjælp: "30 bump og to blæs. 30 bump og to blæs" er det eneste, jeg kan tænke på. Jeg SKAL bare have gang i hende, lyder det fra halvagten.

Ved fælles hjælp lykkes det de to mænd at få lidt farve i kinderne på Olivia, som indimellem viser små livstegn, og de fortsætter genoplivningsforsøget, indtil ambulancefolkene når frem og kan tage over.

Indstillet til "Årets hjerteredder"-pris

Selv om det ikke lykkedes Sven Frederiksen og Jan Garben at få Olivias hjerte i gang igen i løbet af de cirka 15 minutter, der gik, før de professionelle reddere nåede frem, er det udelukkende deres fortjeneste, at den 10-årige pige er i live i dag og ikke er blevet hjerneskadet.

- Når man får hjertestop, er det altafgørende, at nogen springer til og giver førstehjælp så hurtigt som muligt. Og heldigvis er der flere og flere, der tager mod til sig og gør det, siger pressechef hos Hjerteforeningen, Jens Harder Højbjerg, til TV 2.

Efter 10 dages indlæggelse, hvor Olivia svævede mellem liv og død, fandt lægerne ud af, at hendes hjertestop skyldtes en hjertefejl – en ekstra skillevæg i hjertet. Hun gennemgik både en hjerteoperation og en bypass-operation, så hjertet nu fungerer, som det skal.

Olivias redningsmænd er indstillet til "Årets hjerteredder"-pris, som traditionen tro uddeles ved 'Charlies Hjertegalla'. To andre hjertereddere er blevet indstillet til prisen, og du kan se rekonstruktionerne af deres redningsaktioner her nedenfor.

Martin fra Bagsværd fik hjertestop på racercyklen

Ved fyraftenstid mandag d. 17. august 2015 hopper Martin Arendt Petersen, 49 år, op på racercyklen for at cykle hjem fra arbejdspladsen i Gentofte til Birkerød.

Men da han når op på toppen af en lille bakke ved Sophienholm, mister han bevidstheden og vælter omkuld i græsset i vejkanten. 

Selv kan Martin kun huske, at han holder i krydset ved Nybrovej og Bagsværdvej – derefter er alt sort, indtil han fire timer senere vågner op på Rigshospitalet med familien stående for enden af sengen.

For heldigvis kører en tilfældig fremmed, som er en ørn til førstehjælp, forbi i det øjeblik, Martin vælter af cyklen. Og i løbet af de næste 15 minutter redder Martin livet og får ingen mén, takket være den fremmede mands resolutte indsats. 

- Det er et mirakel, at han kører forbi lige på det tidspunkt. Intet mindre, siger Martin Arendt Petersen, der har indstillet den fremmede mand, Thomas Hovmand, til prisen som "Årets hjerteredder". Se rekonstruktion ovenfor.

Bjarne fra Stillinge fik hjertestop på stranden efter svømmetur

Bjarne Hansen, 62 år, er i sommerhuset med konen og har det egentlig ganske fint, da han fredag d. 7. august 2015 sætter sig let forpustet på strandtæppet ved siden af hende, oven på en intensiv svømmetur langs Stillinge Strand.

Men efter cirka ét minut mister han bevidstheden og dratter bagover.  

- Han svarer mig ikke, og det går hurtigt op for mig, at der er noget galt, så jeg begynder at slå ham i brystet og forsøger at råbe til nogle mennesker, som står lidt længere nede ad stranden, siger Anne Marie Hansen.  

Oppe i klitterne sidder tagdækker Niels Kjærgaard og hans familie på en bænk og kigger ud over vandet. Da han finder ud af, hvad der er galt, råber han til søn ”Ring 112” og løber ned for at hjælpe. 

Samtidig ser Jacob Albertsen, som er på vej ud at bade sammen med sin søn, også optrinnet hundrede meter længe henne ad stranden og iler til. Han downloader en app, som viser, hvor den nærmeste hjertestarter befinder sig og løber hen og henter den.

Ved fælles hjælp lykkes det Anne Marie Hansen, Niels Kjærgaard og Jacob Albertsen at yde livgivende førstehjælp til Bjarne, indtil ambulancefolkene nåede frem efter 20 minutter. Bjarne  lever i dag i bedste velgående sammen med sin kone og har ingen mén efter episoden med hjertestoppet. Se rekonstruktion ovenfor.

På Hjerteforeningens Hjertegalla-side kan du stemme på den kandidat, som du mener, har fortjent at få prisen "Årets hjerteredder". Du kan stemme her.

'Charlies hjertegalla 2016' sendes live søndag d. 20. marts kl. 20,50 på TV 2 Charlie og TV 2 Play