GO'

Fedme truer børns helbred: Freja og Benjamin vandt kampen mod kiloene

9-årige Freja og 12-årige Benjamin har ligesom mange børn på deres alder haft problemer med svær overvægt.

Overvægt er ikke kun noget, som voksne mennesker kæmper med - børn helt ned til toårsalderen er også begyndt at få store udfordringer med for mange kilo på sidebenene.

9-årige Freja Svensson og 12-årige Benjamin Nielsen fortalte i onsdagens 'Go morgen Danmark,' hvordan de i flere år har kæmpet mod kiloene.

- Jeg kunne ikke være sammen med de andre børn, fordi jeg ikke følte mig ligesom dem, fordi de var tyndere end mig. Jeg kunne ikke følge med de andre og følte mig ikke god nok, fortæller Benjamin.

Derfor tog Benjamin selv initiativ til at komme på julemærkehjem og har i dag tabt sig 15 kilo på 12 uger.

Fysisk og psykisk betydning

I sidste uge kunne man i Berlingske læse, at mange børn har så store problemer med overvægt, at det truer deres sundhed.

For 9-årige Freja har de ekstra kilo på sidebenene været en stor udfordring gennem hele børnehaven. For hende har det både haft psykisk og fysisk betydning at tabe sig.

- De andre børn sagde, at jeg var tyk, næsten fra da jeg startede i børnehaven, til jeg sluttede. Jeg begyndte tit at græde, det var ikke rart for mig. Men nu driller de mig ikke mere, siger Freja.

Følte sig unomalt

Hun ved ikke præcist, hvor meget hun har tabt sig, men metoden har været sundere måltider og mere motion i form af svømning og karate. 

- Før følte jeg mig ikke normal, fordi jeg havde svært ved at løbe og klatre, og jeg kunne bare ikke lave de ting, som jeg kan nu, siger Freja.

Det samme har 12-årige Benjamin oplevet. I dag har han dog fået mere selvtillid.

- Jeg troede ikke på mig selv før, men det gør jeg nu - og jeg giver ikke op så let ikke længere, siger han. 

Spørger man familievejleder Lola Jensen, bør danske forældre blive bedre til at tage ansvar for børnenes overvægt. Hun mener blandt andet, at mor og far skal langt tidligere på banen.