Hund redder dreng med sukkersyge - diabeteshunde efterspørges herhjemme
Hunden Jedi våger over en amerikansk dreng med sukkersyge. Ifølge Diabetesforeningen er der stor efterspørgsel på diabeteshunde herhjemme.
Dorrie Nuttall ved, hun skal tage det alvorligt, når hun bliver vækket af hunden Jedi.
Den er trænet til at kunne lugte, om Dorries 7-årige søns blodsukker er lavt - også før en måler registrerer det.
Amerikanske Luke Nuttall lider af diabetes 1, og det er især om natten, at hunden er en værdifuld hjælp.
Det tog 3,5 år at træne Jedi i samarbejde med en organisation for diabeteshunde, oplyser Dorrie Nuttall til TV 2.
Hundredetusindvis af personer har delt eller liket familiens historie om en episode, hvor Jedi insisterede på, at Lukes blodsukker blev målt. Også selv om apparatet ikke viste, at noget var galt.
Jedi havde ret, og historien om makkerparret er siden blevet genfortalt på flere amerikanske tv-stationer - blandt andet CNN.
I videoen øverst kan du se Jedi vække moderen, så hun kan måle Lukes blodsukker. Herunder kan du se det populære opslag:
Angst for at sove
Diabetesforeningen efterspørger en professionel træning af diabeteshunde herhjemme.
- Vi har fået mange forespørgsler på det i løbet af de seneste par år. Vi har flere gange undersøgt, om man kan få en diabeteshund, for vi er ikke i tvivl om, at behovet er reelt, siger Tina Linaa, der er rådgivningskonsulent ved Diabetesforeningen, til TV 2.
Hun har oplevet folk, der overvejer at tage til England eller Tyskland for at få trænet en diabeteshund.
- Vi ved noget om diabetes, men ikke noget om hunde, så vi skal sikre, at de får en kvalificeret træning.
Tina Linaa fortæller, at angst er en stor del af problemet for børn og voksne. Især om natten handler det om, hvorvidt man kan lægge sig trygt til at sove.
- Det er meget sandsynligt, at en hund kan være med til at dæmpe angstniveauet og dermed stressniveauet, siger hun.
En hund kan dog ikke erstatte målere - og det er også noget, amerikanske Dorrie Nuttall understreger - men den kan være et supplement.
Træning hele hundens levetid
Foreningen STH - Servicehunde til Handicappede er certificeret hos den europæiske servicehunde-organisation, Adeu, og de har også hørt om efterspørgslen af diabeteshunde.
- Men vi har så stor efterspørgsel på servicehunde til børn og voksne med bevægelseshandikap, at det ikke er noget, vi kan tilbyde pt, siger Lise Lotte Christensen, der er chefinstruktør.
Lise Lotte Christensen forklarer, at kroppens kemi ændres, når der sker et fald i blodsukker, og det er det, hunden kan registrere.
Man kan lære hunden at sætte sig ned, lægge sig over diabetikeren eller på anden måde alarmere omgivelserne, men der er tale om en helt anden form for træning, end den der bruges på servicehunde til personer med bevægelseshandicap.
Det er typisk retriever-, spaniel- eller hyrdehunde, der bruges, fordi de er nemmere at oplære.
- Hundens lugtesans er mange tusinde gange bedre end menneskets. Hunden er et rovdyr, så den har i langt højere grad skulle benytte sig af sin lugtesans, siger Lise Lotte Christensen.
Men hun advarer samtidig folk om at anskaffe sig en diabetestrænet hund uden først at sikre, at der er opfølgende træning gennem hundens levetid.
- Vi appellerer til, at hvis man kaster sig ud i det her som hundetræner, at man så er opgaven voksen. Man skal være opmærksom på, at det kræver opfølgning. Som diabetiker skal man undersøge, hvem der står for certificeringen og hvem, der træder til, hvis noget går galt, siger hun.
80 - 90.000 kroner for en diabeteshund
Christian Christensen er formand for Servicehundeforeningen, der specialtræner hunde med det formål at hjælpe mennesker med fysiske og psykiske handicaps.
Han afslører, at de hen over foråret skal i gang med at træne deres første deciderede diabeteshund til en familie.
- De har en søn med diabetes type 1. Han er en frisk og frejdig dreng, og ligesom alle andre drenge, er der fuld fart på ham, så han glemmer at tage sin medicin. De vil gerne have en hund, der kan hjælp ham med at huske på at tage den, siger han til TV 2.
Allerede fra 8 ugers-alderen begynder den første træning af hvalpen, og den er reelt færdig, når den er 1,5 år.
Det er ikke billigt at træne en firbenet diabeteshjælper, for det vil koste omkring 80 - 90.000 kroner, som forældrene forsøger at søge tilskud til, fortæller Christian Christensen.
I alt har Servicehundeforeningen trænet 90 hunde til blandt andet børn med angst og autisme, hjemvendte soldater med posttraumatisk stress, psykisk syge og fysisk handicappede.