Lå med hjertestop i vejkanten: Her møder Martin manden, der reddede hans liv
Hurtig førstehjælp fra et vidne betyder, at 50-årige Martin Arendt Petersen i dag lever et normalt liv uden mén efter et hjertestop han fik sidste år.
- Det føles godt at være tilbage og vide, at det lykkedes, lyder det fra Martin Arendt Petersen, alt imens han giver dagens sidste dessiner til kollegerne.
De seneste fem måneder har han været tilbage i rollen som afdelingsleder på Novo Nordisk uden mén, men ikke uden grundig overvejelse.
- Jeg tænker over, hvor meget arbejdet fylder, hvor meget det har fyldt, og hvor meget skal det have lov til at fylde. Måske det er i orden kun at arbejde otte timer om dagen.
Efter otte timer hopper Martin på racercyklen for at tage turen fra Gentofte hjem til Birkerød, præcis som den 17. august sidste år. Han spiser sundt, cykler hver dag og har aldrig røget, men den dag i august mister han bevidstheden på vej op af en bakke og vælter omkuld i vejkanten.
- Jeg er bare på vej afsted og holder i krydset og så bliver alt sort. Det næste jeg kan huske, at jeg vågner op inde på Rigshospitalet og får at vide, at jeg er faldet om med et hjertestop.
Hvad Martin ikke husker er, at en fremmed kører forbi i det øjeblik Martin vælter på cyklen.
Tøver ikke med førstehjælp
Thomas Hovmand har netop fået fri fra sit arbejde som social- og sundhedsassistent på en psykiatrisk afdeling. Sammen med en ven er han på vej ud at fiske, men da de ser en cyklist vælte kører de ind til siden.
- Da vi kommer ud af bilen kan vi se, at cyklisten stadig ligger med hovedet ned i jorden, så der må være et eller andet galt. Vi skynder os at løbe derover og får koblet ham ud af pedalerne, så vi kan vende ham rundt – og da vi får vendt ham rundt kan jeg se med det samme, at han har fået hjertestop.
Thomas Hovmand har tidligere oplevet et hjertestop i et fitnesscenter og via sit arbejde er han trænet i førstehjælp, så han tøver ikke, men går straks i gang med hjertemassage og kunstigt åndedræt. Thomas Hovmands kammerat ringer efter en ambulance, en håndværker løber efter hjertestarter, mens andre dirigerer trafikken udenom stedet.
Thomas Hovmand er langt fra den eneste af os danskere, der er parat med førstehjælp. Siden 2001 er andelen af patienter, som modtog livreddende førstehjælp inden ankomst af ambulance mere end tredoblet, så der i dag er flere end 65 procent af hjertestop-patienter, der har modtaget livreddende førstehjælp, før de kommer på hospitalet. Det viser tal fra Dansk Hjertestopregister.
Det betyder en stor stigning i folk, der, som Martin Arendt Petersen, overlever hjertestop og det vækker glæde på Rigshospitalets Hjertecenter.
- Hjertemassagen kan forlænge den tid, kroppen kan overleve den iltmangel, der er ved hjertestoppet. Det betyder, at ens chance for at komme igennem det her i live, men også komme igennem det med et højt funktionsniveau og komme tilbage til et fornuftigt liv, den er bare større, når der er nogen, der træder til derude, fortæller overlæge Jesper Kjærgaard.
Jeg havde bare brug for at sige tak
I dag mødes Thomas Hovmand og Martin Arendt Petersen på bakken ved Sophienholm nær København, hvor hjertestoppet var ved at ende Martins liv.
- Det er Thomas' skyld, at jeg kan stå her helt almindeligt og gå på arbejde. For fanden Thomas, det er altså meget stort, siger en bevæget Martin.
Der går 15-20 minutter, før ambulancen kommer. Al den tid fortsætter Thomas Hovmand med at give kunstigt åndedræt og hjertemassage. Han tør ikke overlade det til de andre omkringstående. Hans indsats betyder, at Martin Arendt Petersen ikke har nogen varige mén, da han vågner op på Rigshospitalet
Næste morgen ringer Thomas Hovmands telefon. Det er Martins kone, der fortæller, at han har klaret den. To timer senere får Thomas også Martin i røret.
- Jeg havde bare brug for at ringe og bare sige tak, for det var altså vigtigt at få gjort med det samme, fortæller Martin med et smil.
- Det var rigtig rart at få at vide, at han klarede det – det var jo lige pludselig blevet en helt anden dag, end vi regnede med, og selvom vi havde gjort alt det rigtige, var det jo ikke sikkert, at det endte godt, forklarer Thomas.
Bare gør noget
Martin måtte blive på Rigshospitalet i 10 dage. Her fandt lægerne frem til, at han har en hjertemuskelsygdom, derfor har han nu fået indopereret en pacemaker. Det betyder, at han kan leve livet som før, dyrke motion og gå på arbejde fuld tid. Faktisk viser et nyt dansk studie, at 75 procent af hjertestop-overlevere kommer tilbage i job. Chancen for at vende tilbage på arbejdsmarkedet er dog 40 procent højere for de, der modtager livreddende førstehjælp, sammenlignet med personer der ikke får hjælp, inden ambulancen når frem.
Hjemme i stuen hos Martin og familien Petersen står et billede af Thomas Hovmand omgivet af hele familien. Det er takket være ham, at Martin Arendt Petersen stadig i live. Her i familien vil flaget blive hejst hvert år den 17. august.
- Gør noget, ligesom Thomas gjorde. Det kan ikke blive værre, når man ligger med hjertestop, så bare gør noget! Lyder opfordringen fra Martin.
Thomas Hovmand er nomineret til Årets Hjerteredder ved TV 2’s Hjertegalla, der sendes søndag aften på TV 2 Charlie.