Sundhed

Advarer mod usynligt slim i vandhanen

Med et enkelt trick kan du undgå bakterieslim i vandet fra vandhanen, der kan gøre dig syg. Du skal blot lade vandet løbe.

Lader du vandet løbe, før du fylder glasset med vand? 

Hvis ikke, begår du potentielt en stor fejl. Der kan nemlig sidde biofilm - eller bakterieslim - i vandhanen. 

Biofilm forekommer, når bakterier sætter sig på flader og prøver at overleve. Det gør de ved at omgive sig med slim, som beskytter bakterierne - i eksempelvis et rørsystem i dit køkken, forklarer Elsebeth Tvenstrup Jensen, overlæge ved Statens Serum Institut, i 'Go' morgen Danmark'.  

Det er særligt i det varme vand, bakterierne trives, forklarer hun og sammenligner desuden fænomenet med en anden slags slim: 

- Det er det samme, som når man træder ud i vandet, og stenene er glatte. Det er bakteriernes måde at samle næring på og undgå at dø, siger hun.   

Kan gøre os syge

Biofilmen kan være farlig, da den kan indeholde bakterier, som kan være skadelige for os mennesker og gøre os syge. 

Heriblandt bakterien Legionella, der kan give Legionærsygdom, der er en lungebetændelse.

For almindelige borgere er bakterierne dog ikke det store problem, forklarer Elsebeth Tvenstrup Jensen. Det er straks værre, hvis man har dårligt immunforsvar. 

- Tager man bestemt medicin eller har dårlige lunger, kan det være et problem, siger hun.  

Sådan undgår du det

Vil du undgå slimen og bakterierne, giver overlægen følgende råd: 

For det første er det bedst at drikke koldt vand. Det er her, bakterierne har de dårligste forudsætninger for at overleve. 

Det vil også være klogt at lade vandet løbe, når systemet har stået stille, forklarer Elsebeth Tvenstrup Jensen. Det kan eksempelvis være, hvis du har været væk på weekend eller på ferie. 

Ifølge overlægen skader det heller ikke at lade vandet løbe lidt, hvis du eksempelvis har været på arbejde hele dagen. Der kan nemlig også sidde metalrester i rørene. 

- Så lad det lige løbe et glas eller to. Og så er det også en god ide at afkalke vandhanens filter og rense det for biofilm engang i mellem, siger Elsebeth Tvenstrup Jensen.

Du kan se Elsebeth Tvenstrup Jensen give råd i videoen i toppen af artiklen.