Sundhed

Døm selv: Ufattelig godt gættet eller det rene snyd?

Kan det lade sig gøre at gætte præcist, hvad der bliver samlet ind til Hjertegalla? Ja, hvis man spørger Mikkel R. Karlsen.

TV 2 Charlie samlede søndag aften penge ind til Hjerteforeningen ved arrangementet Hjertegalla. 

Her lykkedes det - med Cecilie Frøkjær og Jens Gaardbo som værter - at indsamle hele 27 millioner kroner. 

Det er imponerende i sig selv, men historien bliver endnu mere spektakulær.

I starten af showet gætter Mikkel R. Karlsen, der er psykologisk entertainer, på, hvor mange penge, der bliver samlet ind i løbet af aftenen. 

Da indsamlingen er slut, er der samlet præcis 27.620.698 kroner ind. Og Mikkel R. Karlsen gæt? Såmænd 27.620.698 kroner.

Flere ugers forberedelse

Magi, trylleri eller blot et særdeles kvalificeret gæt? Det kan du selv bedømme i videoen i toppen af artiklen. 

Ifølge Mikkel R. Karlsen selv ligger der flere ugers møjsommelig research bag gættet på de 27 millioner. 

- Jeg har undersøgt tidligere indsamlinger, og de stiger typisk fra år til år. Jeg har også kigget på, hvad det er for et segment, der typisk donerer. I sidste ende var det også min intuition, at jeg skulle vælge det tal, jeg gjorde, siger han til TV 2. 

Ekspert i at læse folk 

Det er ikke nyt for entertaineren at vide ting, han ikke umiddelbart burde. 

Siden han var otte år og første gang læste Sherlock Holmes, har han øvet sig i kunsten at aflæse mennesker og de små signaler, vi hele tiden udsender. 

Det var blandt andet noget, værterne i ‘Go’ morgen’ Danmark’ i sidste uge fik at mærke, da  Mikkel R. Karlsen gav sig til at læse værternes tanker. Noget, du kan se i videoen herunder. 

Han fortæller, at der umiddelbart er to teknikker, han bruger, hvis han eksempelvis skal gætte en persons livret. 

Ved den første beder han personen om at forestille sig, at denne spiser retten. 

- Så skal man lægge mærke til eksempelvis hænderne. Er der tegn på, at man spiser det med hænderne eller kniv og gaffel? Er det noget, man kan aflæse i ansigtet, er surt? De små ting skal man lægge mærke til, siger Mikkel R. Karlsen. 

I den anden metode beder han forsøgspersonen om at give livretten en titel. 

- Her gælder det om at gætte på bogstaver eller lyde. Kan man se, hvor fingrene ville vandre på et tastatur? Eller også kan man få personen til at gentage titlen i hovedet, så denne laver små, ubevidste bevægelser med munden, siger han. 

Ifølge Mikkel R. Karlsen handler det både om kropssprog, ansigtsmimik og lignende - og så at være god til at foretage kvalificerede gæt. 

Sådan gør du selv

Han har en øvelse, hvis du selv vil igang med lignende forsøg. 

Find en person og bed denne enten fortælle en løgn eller forestille sig, personen fortæller en løgn. Efterfølgende skal personen gøre det samme med en sand historie. Læg mærke til, hvad personen gør med øjenene, og hvor han eller hun kigger hen, siger Mikkel R. Karlsen. 

Efterfølgende kan man så løbende bygge ovenpå ved at begynde at kigge på personens hænder, ansigtsmimik og så videre. 

Til sidst ender du med et fyldestgørende billede af, hvornår personen fortæller sandheden - og hvornår der er tale om en løgn. 

I videoen herunder kan du høre Mikkel R. Karlsen, der er aktuel med showet Tankesnageri, fortælle mere om, hvordan han kom frem til tallet.