13-årig pige lammet: Nu advarer Bitz mod populære energidrikke
Søvnbesvær, rastløshed og hjertebanken - eller værre: Angst og ustabil hjerterytme. For mange koffeinrige energidrikke kan give slemme bivirkninger.
Slukker dit barn ofte tørsten i koffeinrige energidrikke, som var det sodavand?
Det skal de passe på med, for det kan få alvorlige konsekvenser, forklarer ernæringseksperten Christian Bitz.
Han opfordrer i 'Go' morgen Danmark' børn og unge til at være opmærksomme på deres indtagelse af energidrikke i kølvandet på historien om en 13-årig skotsk pige, der faldt om i skolen med symptomer på et slagtilfælde.
Hun havde drukket energidrikke og fik målt for meget koffein i kroppen.
- Hvis børn og unge begynder at gå og suge på det her, så får man altså ret nemt et for højt indtag af koffein. Det kan påvirke vores krop - i værste konsekvens med en ung pige, der bliver lammet. Vi hører fra mange danske børn, at de oplever bivirkninger ved at drikke de her ting, siger Christian Bitz i programmet.
I 2009 blev det gjort lovligt at sælge energidrikke i Danmark, og siden da er det kun gået opad med salget.
Ifølge en rapport fra DTU blev mængden af solgt energidrik næsten tredoblet fra 2010 til 2013 fra knap fire millioner liter til godt 11 millioner liter.
DTU har også undersøgt børn og unges forbrug af energidrikke, og her fortæller fire ud af 10 unge, at de oplever bivirkninger som søvnbesvær, rastløshed og hjertebanken.
Der er også risiko for en række andre følger, fortæller Christian Bitz.
- Det kan være alt fra, at man begynder at svede mere, til at man faktisk får det ubehageligt - opkast og sådan nogle ting.
- Hvis børn i forvejen lider af noget angst, kan det også øge risikoen for nogle angstanfald, når man får store mængder af koffein. Det får man nemt med de her produkter.
En voldsommere konsekvens ved for meget koffein i kroppen er, at hjerterytmen kan påvirkes.
- Vi har altså set de her ret voldsomme konsekvenser for børn. Der er også nogle børn, der bliver indlagt med ustabil hjerterytme.
- I værste fald skal de have beroligende medicin.
Kan nemt få for meget
Der skal ikke meget til, før børn får for meget koffein af energidrikke.
- 2,5 mg per kilo kropsvægt (mængden af koffein i en energidrik, red.) betyder altså, at et barn maks må drikke sådan én om dagen. Man får også koffein fra mange andre kilder, så der skal ikke særlig meget til, før de får for meget.
Energidrikke slår dog ikke en kop kaffe i forhold til mængden af koffein, og i programmet laver Christian Bitz en liste over almindelige drikke- og fødevarer, der indeholder mest koffein:
1) Kaffe indtager førstepladsen, 2) så kommer energidrikke, 3) chokolade, 4) cola 5) og til slut the - der dog kan variere i forhold til koffeinmængden.
Sæt en grænse
I stedet for at give børn en opkvikkende energidrik, når de ikke kan holde sig vågne, er løsningen snarere at finde ud af, hvorfor de er trætte - og om de får sovet nok.
- Har man børn og unge, der er meget trætte, det er de unge mennesker nogle gange, så er det nok ikke sådan her man skal løse det, så er det nok mere søvn eller andre ting.
Christian Bitz mener, at supermarkeder og tankstationer bør overveje at sælge energidrikkene som en slags alkohol og lave begrænsninger for børn og unge.
En anden mulighed er, at forældre selv sætter grænsen og eksempelvis gør en energidrik til en slags 'fredagsslik' - så det ikke bliver en hverdagsdrik.
Det er nemlig problematisk, når børn og unge slukker tørsten i energidrikke, som var de sodavand.
- Problemet er helt grundlæggende. I sig selv er det jo ikke så meget værre end at drikke en kop kaffe – men de unge drikker det som sodavand uden at vide, at der er det her ret høje indhold af koffein i.
I klippet øverst fortæller ernæringsekspert Christian Bitz om konsekvenserne ved, at børn og unge drikker for mange energidrikke.