Sundhed

Kontroversiel fedmeoperation: Er det på grænsen til bulimi?

Jens Bjerrum Bang kalder det en 'mirakelknap'. Men eksperter er uenige om ny fedmeoperation, der indsætter en knap i maven.

Advarsel! I klippet ovenover får man at se, hvordan man tømmer mavesækken gennem en knap i maven. 

For få måneder siden var Jesper Bjerrum Bang ikke i stand til at stå i køkkenet og lave mad sammen med sin familie, fordi han vejede 175 kilo. 

Det kan han i dag. Han har tabt sig 27,5 kilo ved hjælp af en såkaldt 'maveknap'.

- Det er min lille 'mirakelknap', fortæller Jens Bjerrum Bang. 

Maveknappen tillader patienten at spise alt det, man vil, fordi man kan tømme mavesækkens indhold ud i toilettet efterfølgende. Det eneste, man skal gøre, er at tygge maden godt og grundigt, før man sluger den. 

Jens Bjerrum Bang har betalt 60.000 kroner på et privathospital for at få foretaget operationen. 

På grænsen til bulimi

Det er ikke alle eksperter, der mener, at det er en forsvarlig måde at hjælpe overvægtige mennesker til et bedre liv. For eksempel mener overlæge på Aalborg Universitetshospital, Jens Peter Kroustrup, at det er på grænsen til bulimi. 

- Princippet med, at man først spiser noget og bagefter tager det ud igen, det er jo at kaste op igen. Og det, synes vi ikke, er den rigtige måde at tabe sig på, siger han. 

Men chefkirurg Lars Naver fra Privathospitalet Møn, der har lavet fedmeknappen, er uenig.

- Det, som den her metode går ud på, er at lære folk at spise langsomt, grundigt og omhyggeligt, så man får en helt anden attitude til det at spise. Så man nyder maden i stedet for at sluge den, fortæller han. 

Knappen har gjort en stor forskel

Jens Bjerrum Bangs familie er slet ikke i tvivl - deres mand og far har fået meget mere energi efter, at han ved hjælp af fedmeknappen har tabt sig 27,5 kilo. 

- Han er meget gladere og mere aktiv, siger sønnen Thomas Bang.

Derfor vil Jens Bjerrum Bang også gerne tabe 50 kilo mere.

- Jeg har fået mig selv tilbage, og operationen har betydet, at jeg kan se nogle mål, som jeg kan sætte mig i forhold til mit helbred, siger han.