Sundhed

Hospitalsklovne sætter rekord: - Vi snakker med det raske i barnet

Forklædt som hospitalsklovne hjælper de alvorligt syge børn - og det gør dem lige nu populære som aldrig før.

Ballonsværd, sæbebobler og en rød tud er deres vigtigste arbejdsrebskaber. For når Mette Brich og Jacob Simonsen går på job, bliver de til hospitalsklovnene Ludo og Rebus. 

På landets hospitaler spreder de glæde og giver syge børn og deres familier et afbræk, når de skal tilses, syes eller stikkes.

- Vi hjælper børnene med at mestre det, de skal igennem, via leg og improvisation og ved at være deres allierede, siger Mette Brich til 'Go' morgen Danmark'.

Holdet af hospitalsklovne herhjemme vokser ifølge Berlingske - og i 2015 har de haft flere besøgsdage på børneafdelingerne end nogensinde før.

Børnene bestemmer

I sine 12 år som hospitalsklovn har Mette Brich erfaret, at syge børn har brug for succesoplevelser. Og det kan Ludo give dem.

- Alle bestemmer over børnene. Men børnene bestemmer over klovnene. Så derfor kan vi give dem nogle succesoplevelser, så de føler sig stærke og dygtige og kan klare det, de skal igennem, forklarer Mette Brich

Der er i øjeblikket 38 hospitalsklovne i Danmark, men yderligere otte er på vej i uddannelse. En af dem, der er ved at uddanne sig til hospitalsklovn, er Jacob Simonsen. 

Snakker med det raske i barnet

Han er flere gange blevet spurgt, om det ikke er et hårdt arbejde at arbejde med syge børn hver dag.

- Det er det på mange måder. Men fordi det er børn, får vi også så meget igen, at det hele tiden er en udveksling af vores energier, siger Jacob Simonsen og tilføjer:

- Det er jo det raske i barnet, vi snakker med. Derfor er det enormt givende, selvom man også kan blive meget rørt.

Lægerne forstod det ikke

Ifølge Mette Brich har det været en længere proces at få oparbejdet det gode samarbejde, der i dag er mellem lægerne og hospitalsklovnene. 

- Jeg har oplevet en læge, der har sagt: Er du klar over, at det er alvorligt syge børn, der er her? Så måtte jeg jo sige, at det var derfor, jeg er der, siger Mette Brich.

Hun mener ikke, det kan være et problem at lave sjov i en afdeling med alvorligt syge børn. Tværtimod.

- Det tager ikke alvoren fra ting, at man kommer humor ind i det. Det gør det bare nemmere at bære, og det er den stemning, vi kommer med. Vi kan ikke tage smerteren fra børnene, men vi kan hjælpe dem igennem det, siger hun.