Sundhed

Hver 12. kvinde overvejer plastikkirurgi: Kvindekroppen er blevet et aktiv

Hver tolvte danske kvinde overvejer eller har planer om at få en plastikoperation i 2016. Kvindekroppen er blevet et aktiv.

Ansigtsløft, fedtsugning, brystforstørrende operation, brystformindskende operation. Det er bare nogle af de plastikoperationer, som hver tolvte danske kvinde overvejer eller har planer om at få foretaget i løbet af 2016. Det viser en ny undersøgelse fra Voxmeter, der er foretaget på vegne af privathospitalerne Aleris-Hamlet.

Hos CFR Hospitaler, de udfører disse operationer, kan de godt genkende det billede, som undersøgelsen viser. 

- Det er helt klart et billede, som vi kan genkende. Tilgangen er stigende, og der er dukket mange flere klinikker og hospitaler op, der kan foretage plastikoperationer, fortæller speciallæge i plastikkirugi hos CFR Hospitaler, Benedikte Thuesen.

Undersøgelse om plastikkirurgi

Undersøgelsen er foretaget af Voxmeter for Aleris-Hamlet, som er en kæde af privathospitaler i Danmark. 511 personer har deltaget i undersøgelsen, der fordeler respondenterne i deres regioner. Respondenterne blev spurgt, om de forventer i 2016 at få foretaget mindst én plastikkirurgisk operation? Det kan f.eks. være en brystforstørrende operation, ansigtsløftning, fedtsugning og lignende. Her kunne de svare ja, nej, måske eller ved ikke. 

Ifølge sociolog fra Københavns Universitet, Ulla Holm, er kvinders kroppe blevet et aktiv.

- Blandt kvinder er kroppen blevet til noget, som har en selvstændig værdi. Kroppen er blevet et aktiv som kvinder bruger til at markedsføre sig selv med.

Kroppen som kunstværk

Det er i høj grad sociale medier, der har været med til at ændre den opfattelse af kvindekroppen. 

- Sociale medier har ændret den måde, vi viser vores krop frem på. Især på instagram stiller vi vores kropsdele til skue som kunstværker. 

- Flere kendte som for eksempel Kim Kardashian og danske Caroline Wozniacki bruger deres afklædte krop som en del af deres markedsføring. Det er med til at præge danske kvinders forhold til deres kroppe. Og det bliver blandt andet afspejlet i den stigende efterspørgsel på plastikkirurgi, siger Ulla Holm. 

I undersøgelsen bliver kvinderne spurgt, om de i 2016 forventer at få foretaget mindst én plastikkirurgisk operation. Her svarer hver tolvte kvinde altså ja eller måske. Det svarer til otte procent af de adspurgte. Altså svarer 92 procent, at de ikke har planer om en plastikoperation i 2016.

Går du selv med tanker om at få foretaget en form for plastikkirurgi i 2016, så skriv gerne til os på kmos@tv2.dk.

Flere kvinder i hovedstaden vil under kniven

Undersøgelsen viser også, at der er flere kvinder i hovedstadsområdet, der har planer om eller overvejer at få foretaget en plastikkirurgisk operation. Her er det hver tiende kvinde, der går i med de planer, mens de i Nordjylland kun er hver tyvende.

- Det er også de fleste klinikker og hospitaler, der ligger i hovedstadsområdet. Det er nok fordi, efterspørgslen er større, siger Benedikte Thuesen.

Sociolog Ulla Holm forklarer de geografiske forskelle med, at man i storbyen i højere grad befinder sig blandt fremmede. 

- Vi er genstand for hinandens objektiverende blikke, fordi vi omgås som fremmede i byen. Det øger betydningen af kroppens ydre, siger hun. 

Plastikkirugi i Danmark

  • 145.000 danskere har fået foretaget et plastikkirugisk indgreb.
  • De mest almindelige plastikkirugiske indgreb er:
    - Brystforstørrelser
    - Fedtsugninger
    - Øjenlågsoperationer
  • KILDER: Gallup og sundhed.dk

Se de regionale forskelle i undersøgelse i grafikken her. 

Går du selv med tanker om at få foretaget en form for plastikkirurgi i 2016, så skriv gerne til os på kmos@tv2.dk. 

Der findes flere former for plastikkirurgi. Især brystoperationer er en populær form for plastikkirurgi. Både brystforstørrende- og brystreducerende operationer samt brystløft er yderst populære. Det viser en opgørelse fra American Society of Aesthetic Plastic Surgery, der blev publiceret i 2015.

De operationer, som vi oplever som mest populære, er øjenlågsoperationer, brystforstørrende operationer og brystløft, fortæller Benedikte Thuesen fra CFR Hospitaler. 

Se de mest populære, og hvad de koster i grafikken her.