Danske kvinder: Derfor overvejer vi plastikkirurgi

Ny undersøgelse viser, at hver 12. kvinde overvejer at få en plastikoperation. Her fortæller nogle af kvinderne hvorfor.

- Nu har vi muligheden for at få lavet nogle ting om, som vi er kede af. Hvorfor skal vi så ikke lave det om? Hvorfor skal vi gå rundt og fortsætte med at være kede af det?

Sådan spørger Trine Korsgaard, der har valgt at fortælle åbent om sine overvejelser omkring plastikkirurgi.

Hun er blandt de 8 procent af danske kvinder, der, ifølge en ny undersøgelse fra Voxmeter foretaget på vegne af privathospitalerne Aleris-Hamlet, lige nu går rundt med planer om eller overvejer at få foretaget en plastikoperation i det kommende år.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Voxmeter for Aleris-Hamlet, som er en kæde af privathospitaler i Danmark. 511 personer har deltaget i undersøgelsen, der fordeler respondenterne i deres regioner. Respondenterne blev spurgt, om de forventer i 2016 at få foretaget mindst én plastikkirurgisk operation? Det kan f.eks. være en brystforstørrende operation, ansigtsløftning, fedtsugning og lignende. Her kunne de svare ja, nej, måske eller ved ikke.

Ifølge sociolog Ulla Holm har kroppen udviklet sig til et aktiv for kvinder, især på grund af sociale medier.

- Sociale medier har ændret den måde, vi viser vores krop frem på. Især på instagram stiller vi vores kropsdele til skue som kunstværker.

- Flere kendte - som for eksempel Kim Kardashian og danske Caroline Wozniacki - bruger deres afklædte krop som en del af deres markedsføring. Det er med til at præge danske kvinders forhold til deres kroppe. Og det bliver blandt andet afspejlet i den stigende efterspørgsel på plastikkirurgi, siger Ulla Holm.

Læs mere om de kvinder, der har valgt at fortælle åbent om deres overvejelser med plastikkirugi i mosaikken her.

Danske kvinder: Derfor overvejer vi plastikkirurgi

Katrine Birch

Katrine Birch

Alder: 26

Bopæl: Horsens

- Jeg går og overvejer, at få lavet en brystforstørrende operation. Jeg har ikke lagt nogle faste planer, men jeg håber, at det kan lade sig gøre på sigt.

- Jeg føler, at det kunne give et boost til min personlighed, fordi jeg synes, at bryster er med til at vise kvinders femininitet frem. 

- Årsagen til, at jeg gerne vil have den operation, er fordi jeg efter fødslen af min søn er gået fra en D til en B-skål. Så fylden er forsvundet, og det hjælper ikke på selvtilliden i forhold til mænd, fordi man ikke føler sig sexet. Hvis man havde en fast kæreste, så er man nok mere ligeglad, fordi han ved, hvad man har været igennem.

- De komplikationer, der kan være efterfølgende, er det, der holder mig tilbage. Men jeg er en spontan type - så jeg kunne godt finde på at springe ud i det. 

Foto: Privatfoto

Trine Korsgaard

Trine Korsgaard

Alder: 23

Bopæl: Aarhus

- Jeg har overvejet en brystforstørrende og brystløftende operation.

- Jeg synes ikke, at det som 23-årig er pænt at have bryster som en på 40. Jeg synes, at det er flot, når bryster sidder som de skal og er runde. 

- Jeg har det på den måde, at vi nu har muligheden for at få lavet nogle ting om, som vi er kede af. Hvorfor skal vi så ikke lave det om? Hvorfor skal vi gå rundt og fortsætte med at være kede af det?

- Det er noget, som fylder meget i hverdagen, fordi jeg holder mig tilbage med at bruge penge, fordi jeg gerne vil spare op. 

Foto: Scanpix Denmark

Else Marie Tutte

Else Marie Tutte

Alder: 52

Bopæl: Juelsminde

- Siden 1989 har jeg overvejet og gået med planer om at få ordnet huden på mine ben. Da jeg var 25, havde jeg en sygdom der gjorde, at huden på mine ben mistede deres elasticitet. 

- Og jeg har været ked af mine ben lige siden, fordi huden har hængt sådan. Som ung pige vil man gerne vise sine glatte lår, men lige siden har det gået mig på om sommeren og på ferier, hvor jeg skulle i et par shorts eller en bikini. 

 - Det kan godt være, at man som 52-årig ikke kan få ungpigeben, men det sidder stadig i mig.

- Jeg har fulgt meget med løbende, og lige nu er der kommet en ny form for operation, hvor de skærer huden på benet op på en anden måde.

- Jeg har ikke pengene til det lige nu. Men jeg ønsker det. Jeg ved ikke, om det nogensinde går over, men der sidder noget psykisk i det, fordi jeg aldrig i mit voksenliv har følt, at jeg havde pæne ben.

Foto: Privatfoto

Katrine

Katrine

Alder: 31

Bopæl: Assens

- Jeg skal have en brystforstørrende operation. Det ligger fast, og det har det gjort i mange år. Jeg har kun ventet til jeg ikke skulle have flere børn.

- Jeg har aldrig synes, at størrelsen på mine bryster passede til min krop. Jeg har en helt normal BMI, men min kropsbygning er større end – propertionerne er ikke rigtige.

- Jeg glæder mig helt vildt. Jeg har tænkt meget over, hvordan man skal forholde sig til sin krop, når det blver anderledes. Der er jo nogle kropsændringer, man skal forholde sig til. Det tror jeg ikke, bliver helt nemt.

- Jeg tænker, at vi lever i en anden tid. Tiden er en anden - Det er muligt, kirurgien er god, komplikationerne er mindre. Garantierne er også blevet langt bedre. Jeg kan godt leve med min appensinhud og min topmave – jeg kunne godt leve med mine bryster, men det vil jeg ikke. 

Foto: Privatfoto

Mille Holm

Mille Holm

Alder: 22

Bopæl: Haderslev

- Det er en brystforstørrende operation, som jeg gerne vil have. Det er fordi, at jeg har trænet så meget, at de er blevet mindre end det, jeg havde før. 

- Jeg har endeligt besluttet mig nu, for jeg har tænkt over det i en længere periode. Jeg har tænkt meget over, hvad min familie vil sige til det, hvordan det vil forandre min krop og de ting, der kan gå galt. 

- En af årsagerne er, at vi går sommeren i møde, og jeg har ikke lyst til at gå rundt i en bikini på grund af mine bryster. 

- Flere og flere kvinder får lavet brystoperationer, og så man ser også flere flotte bryster derude, og når man ser dem, så får man det dårligt med sine egne bryster. Så hvis ikke folk fik det lavet, så ville det måske ikke fylde så meget. For man spejler sig jo i andre. Skønhedsidealet er en slags rullende snebold, hvor man i højere grad spejler sig i folk, der ikke er naturlige. 

Foto: Privatfoto

Mikala Gøth

Mikala Gøth

Alder: 19

Bopæl: Hedehusene

- Jeg overvejer at få lavet mine bryster. Og samtidig har jeg overvejet at få lavet fedtsugning, hvor man flytter fedtet op i brysterne. 

- Jeg har taget en endelig beslutning om at få lavet mine bryster, men min fedtsugning tænker jeg stadig over. Det er dyrere med fedtsugning.

- Jeg har også tænkt meget på, hvad jeg kan klare af smerter i forhold til, at jeg skal gennem en operation. Og så skal jeg have vendt det med min mor - det er sidste skridt mod operationen. 

- Jeg har vejet rigtig meget, så har jeg tabt mig, taget på igen og tabt mig igen. Og det bærer mine bryster præg af. Men min vægt er stabil nu. Det er en ting, som jeg vil gøre for mig selv. Jeg er sikker på, at det vil gøre min selvtillid bedre og blive et gladere menneske. 

Foto: Privatfoto

Daisy Poulsen

Daisy Poulsen

Alder: 26

Bopæl: København

- Mit ønske er få foretaget brystløft og implantater. Det begrunder sig iet stortvægttab, og da jeg altid har haft en stor barm, så er der kommet en del løs hud. 

- Primært, fordi jeg har massive smerter i nakken og i ryggen. Når jeg går, kan det øverste af brysterne godt rive. Det er mest på grund af smerterne, men det er også psykisk, fordi jeg aldrig går rundt uden en bh. Jeg kan ikke længere stå nøgen foran et spejl uden bh på.

- Når jeg får den her operation, vil det være med til, at jeg vil fungere meget bedre i hverdagen. Det ved jeg, for jeg bruger 90 procent af min da på at fokusere på det. Så jeg ville blive meget gladere og have lyst til at være ude blandt mennesker. 

Foto: Scanpix Denmark

Lene Kjær

Lene Kjær

Alder: 51

Bopæl:

- For ti år siden fik jeg løfter mine øjenlåg, og det vil jeg gerne have igen. Og så overvejer jeg et halsløft.

- Bare fordi man er nået over de 50, synes jeg stadig, at man kan gøre nogle ting for sin krop og ikke lade sig forfalde. Jeg gør det for min egen velvære og for mit udseende. 

- Hvorfor skal jeg gå med tunge øjenlåg, hvis jeg kan fjerne det? Hvorfor ikke gøre det for sig selv? Hvorfor farver folk deres hår? Man spørger jo ikke folk, hvorfor de ikke bare har deres naturlige hårfarve.

- Jeg har lige fået balle-implentater. Det har jeg fået, fordi jeg havde en meget flad bagdel. Jeg har trænet siden jeg var 18, men har aldrig har kunnet træne min bagdel til det, jeg gerne ville. 

Foto: Privatfoto

De mest populære plastikoperationer

Plastikoperationer

- 24.226 personer fik i 2014 plastikoperationer for sygesikringsudgifter.

- Plastikkirurgien kostede på landsplan i 2014 50 millioner sygesikringskroner. Heraf gik tre millioner alene til Gentofte-borgere. I alt tegner kommunerne i Region Hovedstaden sig for 29,5 millioner kroner.

- I alt blev der udført 13.722 operationer for hængende øjenlåg. Heraf blev 5.412 udført i Region Hovedstaden.

- 6.901 personer, der også har fået offentlig støtte til plastikkirurgi, indgår ikke i statistikken, da de er blevet behandlet på hospitaler uden om sygesikringsordningen.

Kilde: Danmarks Statistik, Statens Serum Institut, MX

Der findes flere former for plastikkirurgi. Især brystoperationer er en populær form for plastikkirurgi. Både brystforstørrende- og brystreducerende operationer samt brystløft er yderst populære. Det viser en opgørelse fra American Society of Aesthetic Plastic Surgery, der blev publiceret i 2015.

Se de mest populære, og hvad de koster i grafikken her.

Flere kvinder i hovedstaden vil under kniven

Undersøgelsen viser også, at der er flere kvinder i hovedstadsområdet, der har planer om eller overvejer at få foretaget en plastikkirurgisk operation. Her er det hver tiende kvinde, der går i med de planer, mens det i Nordjylland kun er hver tyvende.

Sociolog Ulla Holm forklarer de geografiske forskelle med, at man i storbyen i højere grad befinder sig blandt fremmede.

- Vi er genstand for hinandens objektiverende blikke, fordi vi omgås som fremmede i byen. Det øger betydningen af kroppens ydre, siger hun.