Sundhed

Danske og engelske forskere finder enzym: Kan behandle depressioner og adhd

Forskere har fundet struktur på enzym, som baner vejen for at fremstille medicin, der kan behandle lidelser som depression og adhd.

Der er jubel og glade dage blandt forskere på DTU Kemi i Danmark og Oxford Universitetet i England.

De har nemlig gjort et fund, der betyder, at man fremover kan fremstille medicin, der kan behandle en lang række sygdomme, som blandt andet forhøjet blodtryk, depression, skizofreni og adhd.

Efter at have forsøgt i årtier, har forskerne fundet den eksakte struktur på et enzym - dopamine β-hydroxylase - der styrer omdannelsen af signalstoffet dopamin til noradrenaline, som er med til at regulere blandt andet hukommelsen og humøret.

- Alle de her sygdomme kan man se som et stort biologisk puslespil og vi mangler nogle centrale brikker i puslespillet. Vi har fundet og beskrevet en af brikkerne i det puslespil. Det er stort, siger lektor på DTU Kemi Hans Mølager Christensen til TV 2.

Han kalder opdagelsen for banebrydende.

- Det er et stort fund og en meget vigtig brik på vej til løsningen af en række sygdomme. Vi har løst strukturen af et meget spændende enzym, som styrer omdannelsen af to af kroppens vigtigste signalstoffer.  De er helt centrale for regulering af vores adfærd eksempelvis vores præstation under stress, siger han ifølge Ritzau.

Kompliceret puslespil

Han fortæller, at hver enkelt sygdom kan forklares som værende et meget kompliceret puslespil, men nu har forskerne altså fundet en meget central brik til at løse puslespillet med.

- Det vil stadig tage mange år, men nu får vi noget nyt at arbejde ud fra. Det, der har motiveret os, er, at vi har vidst, at hvis vi kunne finde den her brik, så ville vi på sigt kunne hjælpe millioner af mennesker, siger Hans Mølager Christensen.

- Vi er nu kommet tættere på at forstå en lang række sygdomme, og hvordan vi behandler dem. Og det er meget stort.

Projektet blev startet tilbage i 2006, og i alt syv forskere fra både Danmark og England har været tilknyttet.

Hans Mølager Christensen siger, at der stadig mangler mange brikker i puslespillet.

- Nu kan man se billedet i sygdommene tydeligere, og det vil hjælpe til at skabe ny og bedre behandling, siger Hans Mølager Christensen til TV 2.