Sundhed

Sådan overvinder du din tandlægeskræk

Får du panikangst alene ved tanken om at skulle til tandlæge? Desværre bliver det værre af at lade være – se her hvordan du slipper angsten

Tandlægeskræk er nærmest en folkelidelse. Faktisk er hver tredje af os nervøse, bange eller har en mild frygt for at gå til tandlægen, mens ti procent decideret har angst over for at komme derhen.

Psykoterapeut Lizl Rand mener faktisk ikke, det er så underligt. Nogle af os har måske dårlige erfaringer fra barndommens tandlægebesøg, nogle har måske oplevet smerter, andre synes bare, at det er grænseoverskridende, et kontroltab og ubehageligt at åbne munden og ligge forsvarsløs, mens tænderne bliver efterset og behandlet, påpeger hun.

Det er værre at blive væk
Hvis du som en konsekvens af din tandlægeskræk vælger at holde dig langt væk fra den slags klinikker, så risikerer du faktisk at gøre problemet værre.

   Læs også: Få et lykkeligere liv med hjælp fra naturen

- Det, som forøger frygten for at gå til tandlæge, er faktisk, at man lader være. Dels kan det medføre dårligere tænder og smerter, som så kræver ekstra behandling, i forhold til hvis man regelmæssigt blev tjekket og vedligeholdt. Dels øges frygten, fordi man undgår det, som man er bange for. Undgåelse er faktisk en form for bekræftelse af det ubehagelige. Og endelig er der skammen. Det pinlige i at melde afbud og ikke at turde og måske også at have dårlige tænder eller frygte dårlige nyheder, og at det bliver en gigantisk økonomisk udskrivning. En meget ond cirkel at havne i, forklarer Lizl Rand.

Du må og skal af sted
Du er nødt til at tage tyren ved hornene, påpeger psykoterapeuten. Hvis du skal af med din angst, og du rent faktisk gerne vil have tjekket dine tænder, hvilket bestemt er tilrådeligt, så må du opsøge en tandlæge.

- Som med al anden form for angst er der kun én måde at kurere tandlægeskrækken på: at gøre det, som man er bange for. At se frygten i øjnene. At bestille tid og gennemføre behandlingen, mener Lizl Rand, som råder til, at du for eksempel igennem venner eller familie eftersøger en god tandlæge. Gerne en med erfaring i tandlægeskræk. 

   Læs også: Sådan bruger du musik til at få en bedre søvn

Sådan kurerer du din tandlægeskræk
Lizl Rand giver følgende syv gode råd til dig, der gerne vil af med din angst for at gå til tandlægen:

1. Erkend, at du er bange, og acceptér, at du har brug for hjælp til at komme til tandlægen. Du er ikke alene. Og det er hverken pinligt eller underligt, at du ikke synes, det er rart.

2. Vælg en tandlæge, som du har tillid til, og som interesserer sig for behandling af mennesker med angst. Spørg andre, om de kender en, de kan anbefale. Efterlys tandlæger på Facebook, eller søg på Google. Mange er efterhånden specialiseret i at håndtere os, der ikke synes, det er så sjovt. Hvis du oplever ikke at blive forstået, så skift. Tandlægen er til for dig – ikke omvendt.

3. Forberedelse er vigtigt. Åndedrætsøvelser kan være rigtig godt at øve – så du også kan bruge dem under behandlingen. Øv dig f.eks. i at trække vejret ind gennem næsen og ud gennem munden. Du kan også finde beroligende musik, som du kan høre hos tandlægen.

4. Aftal en tid, som passer ind i din plan. Få gerne en tid om morgenen/formiddagen, så du ikke skal gå og blive nervøs i løbet af dagen. Kom i god tid, så du ikke skal skynde dig. Tag evt. din bedre halvdel eller en god ven med.

5. Gå regelmæssigt til tandlægen, så du kommer ind i rytmen. Jo oftere du kommer, jo mindre frygt. Overhold aftalerne, og meld ikke afbud. Det styrker dig.

   Læs også: Derfor bør du droppe dine overspringshandlinger

6. Få overblik. Både over behandlingen og hvad den koster. Det hjælper at vide, hvad der skal ske og i hvilken rækkefølge.

7. Aftalt et signal med tandlægen, så du kan få en pause, hvis du har behov for det. Jeg aftalte f.eks., at tandlægen borede i fem sekunder, holdt pause og så fortsatte. For mig er det lyden, som er slem. Smertelindringen er så effektiv, at man intet mærker.