Mette er imod vaccination: - Man bliver mødt af vrede og modstand fra alle

Det er kontroversielt at sige nej til vaccine. Det ved Mette Mitchell, der hyrede en vagt til sit kursus om alternativer.

Mette Mitchells interesse for alternativ behandling og fravalg af vaccine blev styrket, efter at datteren Miko blev født.

Miko var under et år, da hun blev ramt af meningitis. To gange. Menigitis er en betændelse i hjernehinderne, som kan give varige mén og i værste fald kan man dø af sygdommen.

- Den ene gang var hun ved at kradse af. Efter hun blev udskrevet, fik hun feberkramper og blev lagt i kunstigt koma. Jeg ved ikke, hvor meget værre, det kan blive, fortæller Mette Mitchell til TV 2.

Sygdomsforløbet endte heldigvis lykkeligt og i dag er Miko ni år og uden mén.

Men hele oplevelsen gjorde den 42-årige mor interesseret i andre behandlingsformer, og hun uddannede sig derfor til homøopat - alternativ behandler.

Kritik af Danmarks mæslingeindsats

Mette Mitchells datter blev i sin tid vaccineret, men det har den alternative behandler i dag fortrudt.

- Vi opholdte os i sygehussystemet hele den tid. Hver gang, der trådte en læge ind i stuen, så spurgte de, om hun er vaccineret. Jeg var ikke stærk nok til på det tidspunkt at gøre mig uvenner med folk, der skulle hjælpe mig.

Det fortæller hun i kølvandet på, at verdenssundhedsorganisationen WHO har givet Danmark en opsang omkring mæslingindsatsen i en artikel i Kristeligt Dagblad.

- Hvis situationen fortsætter, som den er i Danmark, mener jeg, at vi vil se mere omfattende udbrud. Faktisk tror jeg, at det kommer til at ske, for den ene undervaccinerede årgang bygger oven på den anden, indtil der er så mange ikke-vaccinerede, at flokimmuniteten er væk, siger Robb Butler, der er programansvarlig på området i WHO's europæiske kontor, til Kristeligt Dagblad.

Måtte hyre en vagt

Mette Mitchell er opmærksom på, at det er kontroversielt at være imod vaccine, og hun må ugentligt fjerne opslag fra sin Facebookside.

- Man bliver mødt af vrede og modstand fra alle, siger den alternative behandler, der ikke kender dem, som skriver til hende på nettet.

- I mine yngre dage kæmpede jeg meget for homoseksuelles rettigheder, og det føles lidt på samme måde. Det at være bøsse eller lesbisk var stigmatiseret, da jeg var ung, men det er fandeme ikke lige så meget som det her. Der er et frit valg i Danmark, men det bliver ikke behandlet sådan af hverken jer - den gode presse, af de andre i mødregruppen eller af ens egen læge.

Derfor hyrede hun en vagt til at stå i døren, da hun skulle holde et kursus omkring alternativer til vaccine. Det foregik på Frederiksberg og 30 personer - gravide og småbørnsmødre - dukkede op.

- Der var ikke en konkret trussel, men der var en massiv mobning, og de skulle bare ikke have lov til at ødelægge det, fortæller hun om beslutningen.

Modstand hos lægen

Mette Mitchell oplever to problemer med sundhedsvæsenet i dag. Det ene er, at forældre, der ikke ønsker at vaccinere deres børn, oplever en massiv modstand hos lægen.

- Hvis du siger, du ikke vil vaccinere dit barn, siger lægen 'gå ud af min praksis' i stedet for at sige ’okay, men skal vi ikke snakke om de symptomer, der er'. I virkeligheden synes jeg, det er lægerne, der er uansvarlige.

Det andet er, at man ikke har mulighed for at vælge vacciner til og fra.

- Mange vil gerne tilvælge mæslinge- og stivkrampevaccienen, men de er pakket sammen i klyngevacciner, så hvis du skal have mæslingevaccinen, skal du også have de andre vacciner, siger hun.

Spørgsmål og svar til Mette Mitchell omkring vaccination:

Hvorfor er du imod vaccination af dit barn?

- Det er bivirkningerne. Kort fortalt. I den her vaccinesnak kommer man tit til at snakke om voldsomme konspirationsteorier om medicinalindiustrien, men det er ikke nødvendigt, man kan jo bare gå ind og læse om de bivirkninger, der er ved al medicin. De bivirkninger, der er listet på en indlægsseddel er ægte nok. Det er ikke ligefrem noget medicinalindustrien betragter som reklame. Det står der, fordi de ikke kan slippe for det. Den risiko er der så nogen, der ikke er villige til at tage.

Så du synes eventuelle bivirkninger overskygger risikoen for mæslinger?

Det kan jeg sige kort og kontant: Ja.

Men mæslinger er jo meget smitsomt og farligt at få.

- Jeg synes også, man skal gøre alt hvad man kan for at undgå det, men jeg mener ikke, at vaccine er den eneste vej frem. Jeg mener, vi skal holde vores børn sunde og raske og prise os lykkelige for, at vi bor i Danmark, hvor vi har et valg.

Hvad ville du gøre, hvis dit barn fik mæslinger?

- Hvis jeg troede, mit barn havde mæslinger, ville jeg begynde en homøpatisk behandling eller tage til en anden behandler. Man sidder ikke bare og kigger på et barn, der har symptomer, man gør jo noget. Når man behandler homøopatisk, så tager man det hele menneske ind i betragtningen.

Hvad så med risikoen for at smitte andre?

- Det er en risiko, vi alle lever med hver eneste dag. Jeg gør, hvad jeg kan for at beskytte mit barn og styrke mit barns immunforsvar. Hvis hun trænger til at blive hjemme en dag, så sørger jeg for, at hun får god mad, motion, vand at drikke og kommer i seng i ordentlig tid.

- Jeg kan kun tage ansvar for mit eget barn. Hvis jeg skulle tage ansvar for naboens barn også, ville jeg nok starte med at kigge på deres forbrug af sukker for eksempel. Der må du klynge mig op i det træ, der hedder, at jeg tager ikke ansvar for naboens børn. Men jeg kender til sygdommene og kan derfor fortælle naboen, når deres barn har mæslinger.

Hvad siger du til, at WHO går ud og siger, at Danmark er dårlige til at indæmme sygdomme i forhold til andre europæiske lande?

- Jeg er stolt af at bo i et land, hvor vi har et frit valg indenfor vacciner. Det er en god ting, vi har det, og det er godt, der er en debat omkring det. Vacciner skal diskuteres hver eneste dag, så jeg synes bestemt, det er fornuftigt, der kommer den slags oplæg fra nogen så store som WHO.

Men WHO er jo ikke ligefrem enig med dig?

- Jeg læser også bøger af folk, jeg ikke er enig i. Det er vigtigt at have den debat. Så længe vi kan tage den på et videnskabeligt plan.