Børn får parfumeallergi: Sådan skruer du ned for kemi i dit barns hverdag

Over 200.000 danskere lider af parfume-allergi - flere af dem er små børn. En dansk kemi-app er nu brugt over 1 million gange.

Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma- og Allergi-forbundet fortæller, at problemet med parfume-allergi er stigende, og at man nu også oplever hos helt små børn.

- Der er flere piger end drenge, der får parfumeallergi, men drengene er godt på vej, fordi de bruger mere og mere parfume, siger hun til TV 2.

Det væsentligste trick til at undgå parfumeallergi er umiddelbart simpelt:

- Det er egentligt meget enkelt i forhold til parfumeallergi. Hvis du ikke udsættes for parfume, får du heller ikke allergi.

Parfume-stoffer findes imidlertid ikke kun i parfume, men også i cremer og vaskepulver. Og der er mange andre stoffer, der også kan være problematiske. Men der er hjælp at hente.

Sådan tjekker du kemien med din telefon

Forbrugerrådet Tænk Kemi har lavet app'en 'Kemiluppen', hvor du lynhurtigt kan tjekke, om de produkter, du køber eller har hjemme på badeværelseshylden, er fyldt med problematisk kemi. Kemiluppen er i april i år nu downloadet mere end 90.000 gange, og der er scannet plejeprodukter og kosmetik over 1 mio. gange.

Ved at scanne stregkoden på produktet, får du direkte svar på, hvorvidt der er stoffer i produktet, som står på forskellige EU-lister over problematiske stoffer, feks. om stofferne er allergifremkaldende eller mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Til andre produkter end dem, der står på badeværelseshylden, kan man bruge appen Tjek Kemien fra Forbrugerrådet Tænk og Miljøstyrelsen. Den kan bruges til bl.a. elektronik, legetøj, møbler og tekstiler - varegrupper, hvor der også tidligere er fundet farlig kemi.

Appen bygger på en database, hvor leverandørerne leverer information om stofferne i produktet. Hvis man scanner et produkt, der endnu ikke er indberettet, har leverandøren 45 dage til at oplyse forbrugeren om de problematiske stoffer.

Sådan skruer du ned for kemien

Vil du minimere dine børns risiko for eksem, irritation og kløe, der kan medføre betændelse, så har tv2.dk tidligere i samarbejde med Ewa Daniél, toksikolog hos Astma-Allergi Danmark, udarbejdet 10 konkrete råd til, hvordan du skruer ned for kemien.

1. Vask nyt tøj, inden brug

Vask både tøj og sengetøj, inden du bruger det første gang. Der kan blandt andet sidde overskudsfarve tilbage i det nye tøj.

2. Undgå parfume

Drop parfumen i din børns hudplejeprodukter. Der kan være parfume i fx shampoo, cremer og vaskepulver. Det kan give parfumeallergi, som dine børn vil lide af resten af livet. Det betyder, at de får en allergisk reaktion, så snart de kommer i kontakt med parfume.

Mange andre allergier er arvelige, men alle har en risiko for at få parfumeallergi. Derfor anbefaler Ewa Daniél, at man helt udelukker parfume i de produkter, man bruger i hjemmet og særligt til sine børn.

- Det er fuldstændig unødvendigt med parfume. Små babyer og børn dufter fint i sig selv, siger hun til tv2.dk.

3. Drop vådservietterne

Ewa Daniél oplever, at forældre ofte bruger vådservietter derhjemme, men hun understreger, at man kun skal bruge vådservietter, hvis man ikke har andre alternativer. Hun anbefaler, at man i stedet bruger en våd vaskeklud eller skumgummiklud.

- Vådservietter skal holde sig fugtige, og derfor har man tilsat nogle konserveringsmidler, da der ellers ville komme bakterier i, siger hun.

4. Læs varedeklarationen nedefra

Ewa Daniél fortæller, at varedeklarationer ofte er meget lange, og man derfor med fordel kan starte med læse den nedefra. Dernede vil producenten oftest skrive produktets indhold af konserveringsmidler, parfume – og farvestoffer. Hvis du er i tvivl om, at et produkt er fyldt med farlige kemikalier, så hent app’en Kemilex, hvor du kan se, om stofferne er allergifremkaldende.

5. Pænere produkter

Du skal undgå farvestoffer i produkter, for de er fuldstændig unødvendige. Hos Astma-Allergi Danmark kalder man farvestofferne produktsminke. De er der kun for at få produktet til at se bedre ud. Kig efter betegnelsen CI efterfulgt af tal, hvis du vil undgå farvestoffer i fx shampoo og solcreme.

- Børnene synes selvfølgelig, at det er sjovt, men det er unødvendigt, og det er med til at tilføre produktet endnu mere kemi, siger Ewa Daniél til tv2.dk.

6. Skær ned på forbruget

- Tænk over, hvor mange plejeprodukter du bruger til dit barn. De skal ikke have vasket hår hver dag, og nogen gange er vand nok. Så overvej, om du behøver alle produkter til dit barn hver gang, siger Ewa Daniél til tv2.dk.

7. Drop solcremen til de yngste

Solfiltret i solcreme kan indeholde noget kemi, der giver allergi, derfor skal du kun bruge solcreme til dine børn, når de opholder sig ude i solen. Ewa Daniél siger, at børn under et år skal holdes helt ude af solen og derfor ikke bruge solcreme.

8. Hennatatoveringer fremkalder allergien derhjemme

Undgå hennatatoveringer på ferien, for de indeholder det meget skrappe allergifremkaldende stof PPD. Hvis man bliver allergisk overfor PPD, vil der være en risiko for en allergisk reaktion, næste gang man møder stoffet, fordi der blandt andet kan være små mængder PPD i sort tøj, hårfarve og lokalbedøvelse herhjemme. Hvis man først har allergien, så skal der ganske lidt til, før man får en allergisk reaktion.

9. Vælg produkter, der vaskes af

Ewa Daniél anbefaler, at hvis man bruger produkter, der indeholder farlige stoffer, så vælg produkter, der vaskes af igen, og fravælg det, der bliver på huden. Det kan fx være creme, der sidder på huden hele dagen modsat shampoo, som man vasker ud af håret med det samme.

10. Kig efter den blå krans

Den blå krans betyder, at Astma-Allergi Danmark har gjort arbejdet for dig. De har kigget varedeklarationen efter for parfume og andre allergifremkaldende stoffer.

I en tidligere udgave af denne artikel, stod der at appen Kemiluppen var downloadet 1 mio. gange. Det er rettet til, at den har været i brug 1 mio. gange.