Sundhed

Disse planter 'vokser' frisk luft i dit hjem

Planter kan være med til at forbedre dit indeklima, fordi de er særligt luftrensende.

Tænder du ofte et stearinlys, og er du ikke så god til at lufte ud, så kan det være, at du skal ud og investere i disse tre planter. Se planterne nederst i artiklen.

I sin TED Talk fortæller den indiske miljøaktivist Kamal Meattle, hvordan han og andre forskere har lavet et eksperiment, hvor tre planter alene kunne levere udluftning til et kontormiljø. 

- For år tilbage fik jeg at vide af mine læger, at jeg var allergisk over for luften i New Dehli. Min lungekapacitet var faldet til 70 procent. Det slog mig lige så stille ihjel, fortæller Kamal Meattle i sin TED Talk. 

Så med forskning fra blandt andet NASA og IET fandt Kamal Meattle frem til, at der findes tre meget almindelige planter, der kan hjælpe med indeklimaet. 

- Vi fandt tre planter, der kan være med til at 'vokse' alt den friske luft, som vi har brug for at holde os sunde, fortæller han i sin TED Talk.

Se Kamal Meattle fortælle om sit fund i videoen her.

Vil kunne leve i en flaske med prop

Har man det rette antal planter i forhold til, hvor meget ilt planterne hver især kan producere til et menneske, kan man faktisk leve uden nogensinde at få frisk luft ind i huset.

- Du vil kunne leve i en flaske med prop i, uden nogen form for frisk luft, hvis du har disse planter, siger Kamal Meattle. 

Planterne er blevet testet i den bygning, hvor Kamal Meattle arbejder. Her viste undersøgelsen, at personerne, der arbejder i bygningen - sammenlignet med andre bygninger i New Dehli, havde mindre risiko for hovedpine, nedsat lungekapacitet, astma og andre gener. 

Samtidig er produktiviteten i bygningen, hvor Kamal Meattle arbejder, steget med 20 procent. Og man har sparet på udluftningen, da man ikke i lige så høj grad har haft brug for frisk luft udefra.

Alle planter laver kuldioxid om til, men det er ikke alle planter, der er såkaldt luftrensende. Ifølge NASA er luftrensende planter katakteriseret ved, at de også renser luften for en række andre skadelige stoffer. Gruppen af særligt luftrensende planter består mest fra planter fra tropiske og subtropiske egne. 

Indeplanter, der skaber frisk luft

 1. Sommerfugle palme

  Planter er vigtige for indeklimaet på grund af deres evne til at ændre kuldioxid til ilt. I forsøget, som Kamal Meattle og hans kolleger har foretaget, spiller sommerfugleplanten en vigtig rolle.

  Skal gerne have masser af lys

 2. Svigermors skarpe tunge

  - Vi kalder den en soveværelsesplante, fordi den ændrer kuldioxid til ilt om natten, siger Kamal Meattle.

  Kan klare sig på mørke steder

 3. Guldranke

  - Denne plante fjerner formaldehyd og andre kemikalier i luften, siger Kamal Meattle.

  Guldranken tåler ikke for meget stærk sol. Men skal gerne have lys.