Sundhed

Ny undersøgelse: Fire kopper kaffe dagligt nedsætter risikoen for kræft hos kvinder

Der er en sammenhæng mellem den mængde af kaffe, som kvinder drikker og så deres risiko for at få livmoderhalskræft. Jens Nørgaard Larsen / ScanpixDanmark

Kaffe kan være med til at mindske risikoen for kræft i livmoderen for kvinder. Det viser ny undersøgelse.

En kop kaffe. To kopper kaffe. Tre kopper. Og så lige en til.

Fire kopper kaffe om dagen kan være med til at nedsætte risikoen for kræft i livmoderen. Det viser en ny undersøgelse.

Undersøgelsen viste, at kvinder, der drak mere end fire kopper kaffe om dagen, havde 22 procent lavere risiko for at få kræft i livmoderen end kvinder, der slet ikke drak kaffe.

- Resultaterne viser, at der er en sammenhæng mellem kaffe og risiko for kræft i livmoderen, siger Marta Crous-Bou, forsker i Medicin ved Harvard Medical School i Boston og den ledende forfatter på undersøgelsen, til Huffington Post.

Hun fortalte ligeledes, at selv hvis man kun drak to eller tre kopper kaffe om dagen, var det stadig med til at mindske risikoen for kræft i livmoderen. Derudover fortæller hun, at kaffedrikkeriet især gælder for kvinder, der er overvægtige, da de har en højere risiko for at få kræft i livmoderen.

Andre tidligere undersøgelser har undersøgt kaffes indvirken på sundheden. Se de andre sundhedsmæssige fordele ved kaffe i listen her.

Sundhedsmæssige fordele ved kaffe

 1. Beskytter mod brystkræft

  Kvinder, der drikker fem eller flere kopper kaffe om dagen, er 57 procent mindre tilbøjelige til at udvikle brystkræft, end kvinder der drikker mindre end en kop om dagen. Det viser en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Breast Cancer Research.

 2. Afværger blodpropper

  Drikker man mindst en kop kaffe om dagen, kan det, ifølge en undersøgelse publiceret i Stroke: Journal of the American Heart Association, være med til at afværge blodpropper.

  Selv om undersøgelsen blev foretaget på kvinder, mener forskerne bag, at det højst sandsynligt også er gældende for mænd. 

 3. Reducerer risikoen for diabetes

  Får du omkring fire kopper kaffe hver dag, kan det være med til at halvere din risiko for at få type 2 diabetes. Risikoen falder, ifølge et studie publiceret i bladet Diabetes, med 56 procent.

 4. Forbedrer hjernekapacitet

  I en undersøgelse foretaget på mus viste det sig, at musenes hjernekapacitet blev bedre, efter de havde indtaget kaffe. Undersøgelsen blev publiceret i Journal of Alzheimer's Disease.

 5. Mindsker risikoen for prostatakræft

  Fast kaffeindtag er forbundet med faldende risiko for dødelig prostata kræft. Det viser et studie publiceret i National Cancer Institute.

Når forskere kaster sig over mad og dens indvirken på forskellige sygdomme med mere, kan det være meget svært at sikre undersøgelserne for usikkerheder. Specielt fordi indtaget af mad og hverdagskost er meget forskellig fra person til person. Det samme gælder for, hvor meget motion man dyrker, om man ryger og andre sundhedsmæssige faktorer. Læs mere om, hvorfor det er så svært at forske i mad HER.