Sundhed

Næstformand anbefaler HPV-vaccine: - Jeg udskyder den til mine døtre

Flemming Pless (S) er far til to 12-årige piger, som ikke skal vaccineres i år. Samtidig er Sundhedsstyrelsen bekymret for faldende tilslutning.

Sundhedsstyrelsens nye årsrapport har et særligt fokus på den faldende tilslutning til HPV-vaccination.

En af de forældre, der udskyder vaccinationen, er Flemming Pless, der er far til to 12-årige piger - han er dog også næstformand for sundhedsudvalget i Region Hovestaden og medlem af Danske Regioners sundhedsudvalg. 

På grund af usikkerheden omkring eventuelle bivirkninger har han personligt valgt at vente et år med at træffe beslutningen om døtrenes HPV-vaccination. 

- Der er næppe en stor chance for, at de mellem 12 og 13 år går hen og har en seksuel debut. Det ville jeg synes, var meget uheldigt, siger han til TV 2. 

Færre unge piger får HPV-vaccination

I 2015 var tilslutning til HPV-vaccinen for årgang 2002 henholdsvis 73 procent og 57 procent for HPV1 og HPV 2-vaccinen.

I 2014 var tilslutningen til vaccinationerne henholdsvis 80 procent og 74 procent.

Det er et yderligere fald, hvis man sammenligner med tidligere årgange, hvor mindst 90 procent af pigerne i årgangene 1997-2000 fik den første HPV-vaccine. 

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Er det ikke problematisk, når man sidder i et sundhedsudvalg og går imod Sundhedsstyrelsens anbefaling?

- Jeg siger heller ikke, at jeg går imod den. Jeg tager et personligt valg. Jeg har en aftale med vores praktiserende læge, hvor vi tager det op igen om et år og der ser vi, hvad de har fundet ud af på det tidspunkt, siger Flemming Pless. 

Som politiker vil du så fraråde eller anbefale en HPV-vaccine?

- Jeg vil ikke fraråde en HPV-vaccine, men personligt har jeg taget en beslutning, der hedder, at jeg har den luksus, at vi kan vente et år, måske oven i købet lidt længere og se, om der er nogle forskningsresultater, der kommer frem, der gør, at vi kan være mere rolige. 

Flemming Pless kan godt se modsætningen ved at være politiker, som siger et og så selv gør noget andet. 

- Ja, det kan jeg godt se og især fordi, man som politiker skal handle for almenmennesket. Lige præcis her har jeg den luksus, at mine børn kun er 12 år gamle, og jeg ikke regner med, de skal være seksuelt aktive de næste år. 

København ligger lavest

Ifølge rapporten fra Sundhedsstyrelsen er vestjyderne gladest for HPV-vaccinen med 78 procent af årgang 2002, der får den første vaccine og 65 procent, som får den anden, mens København havde den laveste tilslutning på henholdsvis 64 procent og 44 procent i 2015.

Flemming Pless tror, at mange andre forældre i Region Hovedstaden går med de samme tanker om at vente med HPV-vaccination. 

Hvorfor vaccinerer man i 12-års alderen?

Vaccinen mod HPV virker kun, hvis man er vaccineret, før man bliver smittet med de typer af virus, vaccinen virker imod (HPV 16 og 18 ). Derfor skal man vaccineres så tidligt som muligt – helst inden seksuel debut. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at HPV-vaccination gives til piger i 12-års alderen.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

- Ærlig talt, hvis der er bragt usikkerhed omkring det, så lad os holde vores piger på dydens smalle vej og se, om ikke de her medicinalfirmaer og forskere rundt omkring i verden har fundet ud af noget mere til den tid.

Han mener, at der er stadig er omstændigheder omkring bivirkningerne, der skal undersøges. 

- Det bekymrer mig, at der er på landsplan er registreret 2019 tilfælde (siden indførelsen af HPV-vaccinen i det danske børnevaccinationsprogram i 2009, red) om noget, som måske er relateret til HPV-vaccinen. Der er ikke kommet nogen klar besked om, at det er HPV-vaccinen og et menneskeliv - ikke mindst i i teenageårene - er et liv, som er under omrokering hormonelt, så ingen ved om det er det eller en fuldkommen syvende ting, siger han. 

Havde børnene været ældre, var det en anden snak og et større dilemma, fortæller han.

- Hvis mine døtre var 14 år, ville jeg være voldsomt i tvivl og jeg ville nok diskutere mere kraftigt for, at det var til et højere gode at tage den chance, vel at mærke, hvis der overhovedet er grund til at tro, at HPV-vaccinen er et problem.

Han slår samtidig fast, at han generelt går ind for vaccination. 

Skal genskabe tilliden

I 2015 blev der foretaget 822 indberetninger om formodede bivirkninger til HPV-vaccinen. 474 af disse var alvorlige, hedder det, og 10 procent af dem var opstået i 2015.  

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm udtaler i en pressemeddelelse, at Sundhedsstyrelsen er bekymrede for den faldende tilslutning til HPV-vaccination og har derfor haft fokus på at udarbejde faglige anbefalinger. 

- Vi anerkender, at nogle forældre har været utrygge ved vaccinen og valgt at udskyde vaccination af deres 12-årige piger. Vi skal have genskabt tilliden til HPV-vaccinen gennem viden og information, lyder det fra direktøren.