Sundhed

Mænd går også i overgangsalderen: De bliver lidt mere rørstrømske

Det er ikke kun kvinder, der på et tidspunkt i deres liv kommer i overgangsalderen. Det samme gælder for mænd.

Hedeture, problemer med søvnen og hjertebanken er symptomer, som man ofte forbinder med en kvinde i overgangsalderen. 

Men faktisk går mænd også i overgangsalderen. Ifølge læge Søs Wollesen er det vigtigt, at mænd i stigende grad bliver opmærksomme på, at de kommer til at gå i overgangsalderen. 

- Mænd der ved, at den eksisterer, taler ikke så meget om det. 

- Den store udfordring er, at der ikke er særlig mange mænd, der ved, at den eksisterer. Mange af de ting, der for eksempel sker i et parforhold, hvor man er oppe i alderen, der tilskriver man tit problemerne til kvindens overgangsalder. Men faktisk har manden også en overgangsalder på fuldstændig lige vilkår med kvinden, forklarer hun i 'Go' morgen Danmark'. 

Krop og sind ændrer sig

Ligesom i kvindens krop er der mange ting hos manden, der ændrer sig i forbindelse med overgangsalderen. En af de mere centrale ting er, at mængden af testosteron i mandens blod falder. Det betyder, at mange mænd måske føler, at de har mistet en form for 'drive'.

- Der er mange mænd der oplever en psykisk reaktion på deres overgangsalder. De kan føle en form for passivitet og oplever også humørsvingninger. 

- Nogle mænd oplever, at de bliver mere grådlabile. Jeg kender til flere mænd, der lige pludselig kan begynde at græde over en Disneyfilm - og det kunne de ikke før, fortæller Søs Wollesen.

Det er her, at mændene ifølge Søs Wollesen skal være opmærksommme. For er man ikke vant til at opleve de følelser, som man får i forbindelse med overgangsalderen, så kan man nemt komme til at tro, at det skyldes en depression eller lignende.

Se symptomerne på mænds overgangsalder nedenunder.

Det kan du selv gøre

Det er ofte mænd i alderen 40 til 50 år, der oplever at gå i overgangsalderen, der for mænd kaldes andropause. Ifølge læge Søs Wollesen er der en række ting, du kan gøre for at øge testosteronen i dit blod. 

- Det er nemt for mænd at få det bedre i overgangsalderen. De skal bare kigge på deres livsstil, fortæller Søs Wollesen. 

- De skal træne, de skal spise anderledes og hvis de skærer ned på stimulanser som kaffe og alkohol, så bliver det lettere for dem. 

Det gør det, fordi der bliver mindre af det stof, der ellers går hen og binder alt mandens testosteron til cellerne. Derfor kommer der mere testosteron ud i mandens blodkar. Samtidig gør træningen, at der bliver produceret mere testosteron. 

- Og så bliver man jo glad, siger Søs Wollesen.