Gode råd til ny madtrend - dette tang skal du holde dig langt fra
Tang er populært som aldrig før. Men det er langt fra alle tangarter, der kan spises, og nogle er sågar sundhedsskadelige.
De kloge kalder det 'havets bacon'. Det er propfyldt med vitaminer, og så er det oven i købet bæredygtigt. Når man tilmed kan hive det op langs de danske kyster - ganske gratis -, så er der vel ingen undskyldning for ikke at kaste sig over denne populær spise?
Tang hitter som aldrig før i både restaurationsbranchen og i de private køkkengryder.
Men før du hopper på tangbølgen og slæber ungerne med på stranden, så tøv en kende. Det er nemlig ikke alle tangarter, man må mæske sig i.
Nogle arter er sundhedsskadelige
Ifølge Fødevarestyrelsen er visse arter desideret sundhedsskadelige. For selvom tang indholder en række vitaminer og gode fedtstoffer, har nogle arter et højt indhold af jod, uorganisk arsen og naturlige giftstoffer som kainsyre, der blandt andet kan give hjerneskader.
Typerne arame, wakame, kombu, fingertang og sukkertang har et højt indhold af jod, som kan være sundhedsskadeligt i større mængder for personer, der lider af bestemte sygdomme i skjoldbruskkirtlen, samt mindre børn, gravide og ammende.
Tang fra stranden
Hvis du hapser tang direkte fra stranden, er der også en række ting, du skal være særlig opmærksom på.
Fødevarestyrelsen har blandt andet udarbejdet en liste med gode råd, der forklarer, at det er vigtigt, at man plukker frisk tang fra vandet, og altså ikke det tang, der er skyldet op på stranden. Tangen skal have groet i klart vand og ikke i nærheden af havne og spildevandsudløb.
Derudover skal man holde sig fra tangarter, man ikke kender.
Arterne blomkålstang (Chondrus crispus), blæretang (Fucus vesiculosus) og rød purpurhinde (Porphyra purpurea) bliver brugt som fødevarer i Nordeuropa, og er derfor nogle velkendte arter.
Til gengæld anbefalder Fødevarestyrelsen, at man undgår søltang (Palmaria palmata) - også populært kaldet 'havets bacon', da den har været udskældt for sit indhold af kainsyre, som kan være skadeligt i store mængder.
Vil man være på den helt sikre side, har typen Noritang et meget lavt indhold af jod, og er blandt andet den type, der normalt anvendes til sushi.
Sunde opskrifter med tang
Se med herunder, når kok Heine Max Olesen viser, hvordan du kan bruge tang i madlavningen i Go' Morgen Danmark'.
Har du fået blod på tanden og vil give dig i kast med den bæredygtige spise, kan du få god inspiration til flere tangretter her og se Mikkel Beha smage på både søltangen og den berømte tangpesto.
Find de mange gode opskrifter på tang her.