7 hobbyer der beviseligt vil for√łge din intelligens

16x9

I samarbejde med Illustreret Videnskab

Din hjerne og din hjerneaktivitet kan aktiveres eller g√łres passiv. Her er 7 hobbyer, der vil booste din intelligens.

Intelligens er ikke en fast st√łrrelse, du f√łdes ind i verden med og ikke kan √¶ndre p√•, men i stedet en flydende beskrivelse af dine mentale evner, som sagtens kan √¶ndre sig over tid. Og hobbyer spiller en stor rolle, n√•r du skal motionere den klump fedt og neuroner, du dr√łner rundt med mellem √łrerne. Her er 7 hobbyer, forskning har p√•vist, vil skrue op for din intelligens.

7. Lær at spille et instrument

Forskning fra Harvard Medical School viser, at aktive musikere, der √łver kontinuerligt, har en mere veludviklet hjerne¬†end andre. Samtidig har¬†et andet studie¬†fra University of Kansas Medical Center dokumenteret, at den mentale sundhed og de kognitive evner hos √¶ldre mennesker er for√łget hos de, der har l√¶rt sig at spille et instrument.

  Læs mere: Den intelligente hjerne

6. Dyrk sport

Mennesker, der dyrker meget sport, har¬†en kraftigt for√łget evne¬†til at afl√¶se og analysere dynamiske begivenheder - eller med andre ord - de er gode til at forudse situationers udvikling. Dette fremmer s√•vel den¬†rumlig-visuelle intelligens¬†samt den¬†logisk-matematiske intelligens, hvilket igen √łger din evne til at bearbejder former, farver, abstrakte ideer og komplekse data.

  Læs mere: Hvad er intelligens?

5. Jævnlig meditation

Manglende indl√¶ring og manglende evne til at lagre ny viden skyldes ofte, at din hjerne er optaget af alt muligt andet, n√•r du burde l√¶re. Stress og bekymringer¬†kan fylde s√• meget i bevidstheden, at dit fokus er et helt andet sted end p√• det, du egentlig foretager dig. Her er¬†meditation¬†en fremragende l√łsning, for evnen til at lukke af for irrelevante tanker og fokusere mentalt p√• √©n ting baner vejen for en bedre indl√¶ring og en skarpere hjerne.

  Læs mere: Tag vores gratis IQ-test og beregn din intelligens

4. Motioner din hjerne med spil og leg

Krydsord, sudoku, puslespil, br√¶tspil, byggeklodser. Der er rigeligt at tage af, n√•r det kommer til spil og aktiviteter, som kr√¶ver at du bruger hjernen - og det er bare med at komme i gang. En omfattende amerikansk unders√łgelse¬†foretaget p√• Rhodes College og Temple University har p√•vist, at s√¶rligt b√łrn og unge, der spiller mange spil, udvikler en markant √łget¬†rumligt-visuel intelligens.

  Læs mere: Fire myter om intelligens

3. Dyrk motion

Motion giver¬†et bedre blodoml√łb, som igen er med til at for√łge din hjernes funktionsevne. Samtidig har¬†fors√łg p√• b√•de mennesker og mus¬†p√•vist, at motion √łger antallet af¬†synapser i hjernen¬†- koblingerne mellem hjernecellerne. Desuden giver motion dig et bedre s√łvnm√łnster, og s√łvn er vital for din hjernes evne til at restituere og lagre informationer optimalt.

  Læs mere: Brug musen: Hjernen i tal

2. L√¶s flere b√łger

Jo mere du l√¶ser, des mere l√¶rer du. Og desto mere tr√¶ner du din hjerne i at opfatte, lagre og bearbejde ny viden. Men ud over at erobre en st√łrre forst√•else for sprog og verden omkring dig, s√• er der i forskningen ogs√• bel√¶g for, at¬†det √łger din generelle intelligens. Et canadisk metastudie¬†slog allerede for 20 √•r siden fast, at l√¶sning giver √łget ordforr√•d, √łget viden og for√łgede sproglige evner - uanset dit udgangspunkt i intelligens.

¬† L√¶s mere:¬†Hvad er den h√łjeste intelligenskvotient?

1. Lær et nyt sprog

Analyse af grammatik og indl√¶ring af nye ord p√• et fremmed sprog sk√¶rper din intelligens og neds√¶tter risikoen for demens senere i livet. Det viser¬†et langtidsstudie¬†fra Department of Psychology ved University of Edinburgh, hvor 853 personer f√łrste gang blev testet i 1947 og s√• testet igen i 2008. Resultaterne dokumenterer, at de, der havde till√¶rt sig et eller flere nye sprog, havde en for√łget¬†generel intelligens¬†og en markant for√łget¬†sproglig intelligens¬†sammenlignet med de, der blot beherskede et enkelt sprog.