Stresset? Så lad være med at sygemelde dig

Ny bog anbefaler, at stressramte ikke bliver sygemeldt - det gør nemlig kun sygdommen værre.

35.000 danskere må hver dag ringe til chefen og sygemelde sig på grund af stress. Men det er det en helt misforstået måde at tackle sygdommen på. Faktisk er fred og ro slet ikke det, du har brug for, hvis du er stresset. Du risikerer nemlig at forlænge din sygdomsperiode, hvis melder dig syg. Det skriver Jyllandsposten.

Udmeldingen kommer fra to psykiatere - Jesper Karle og Lars Aakerlund, der næste uge udgiver en bog med titlen ”Tag på arbejde – fra sygemelding til samarbejde”.

Den ene af forfatterne, psykiater Lars Aakerlund, mener, at de praktiserende læger er for hurtige til at udskrive sygemeldinger til stressede patienter:

- Ud fra et misforstået – og helt forkert – hensyn bliver mennesker, der viser tegn på stress, sygemeldt, og det kan nemt trække ud og blive til et langvarigt fravær, som risikerer at udstøde den enkelte helt fra arbejdsmarkedet, siger han til Jyllandsposten.

Symptomerne på stress varierierer fra person til person, men er ofte hjertebanken, søvnløshed, smerter og mørke tanker.

Christian Freitag, formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), giver de to psykiatere ret i, at man nok tidligere har været lidt for hurtige til at lange en sygemelding på disken til den stressramte.

- Den generelle indgang til stress var tidligere at skåne patienterne og dermed sikre dem fred og ro i form af en sygemelding, og set med det lange lys har kritikerne en pointe. Men den holdning er og har været under forandring i de senere år, hvor vi praktiserende læger, psykiatere og arbejdsmedicinere alle er blevet klogere, siger han til Jyllandsposten.

HK har netop lavet en undersøgelse, hvoraf det fremgår, hvad der er det vigtigste for trivsel på jobbet. Svaret kan du læse her.

Herunder kan du se symptomer på stress: