Sundhed

Åbent hus: I dag kan du få tjekket mistænkelige modermærker gratis

Danske hudlæger landet over holder i dag åbent hus, og du kan komme direkte ind fra gaden og få tjekket mistænkelige modermærker helt gratis.

Det varme solskinsvejr der har præget Danmark den seneste uge har fået mange til at søge udenfor og få farve på kroppen. Men mange glemmer muligvis også at beskytte sig ordentligt mod solens stråler, og det kan være farligt, hvis man for eksempel har et modermærke. 

Men i dag kan alle gå direkte ind fra gaden og få tjekket mistænkelige modermærker gratis, når hudlæger landet over holder åbent hus.

Og man behøver ikke at have været solbader de sidste 30 år for at kunne blive ramt af modermærkekræft. Bare det at have opholdt sig udendørs i solen igennem mange år er nok til at komme i farezonen.

- Vi danskere er rigtig glade for at dyrke solen og generelt bare være udenfor. Det er en stor del af danskerne i sommerhalvåret, siger Ulrikke Lei, Overlæge i dermatologi på Gentofte Hospital.

Specielt mænd har større risiko for at blive ramt at modermærkekræft.

- Mænd bruger mindre solcreme end kvinder gør. Samtidig er mænd ikke så gode til at undersøge deres egen hud og holde øje med hudforandringer. Dermed er der en tendens til, at mænd opdager det senere og kommer senere til lægen, hvilket betyder en dårligere prognose, siger Ulrikke Lei.

Hudkræft 7 gange

En af dem der har været et offer for solens stråler er Ole Wilhelmsen. Han har haft modermærkekæft tre gange og har fået konstateret hudkræft hvert fald syv gange.

Ole Wilhelmsen er dog ikke en af dem, der kontinuerligt har ligget og slikket sol i haven. Han har bare været meget aktiv udendørs med både at spille fodbold, fiske og golf. 

Første gang han fik konstateret modermærkekræft er 27 år siden i forbindelse med et lægebesøg af anden karakter. Her blev et modermærke på armen tilfældigvis opdaget. 

- Det har betydet, at mit liv er skemalagt. Jeg går på hudklinik med jævne mellemrum og på Herlev Sygehus, der skal jeg komme resten af min levetid. Samtidig så bruger jeg dagligt solcreme, fortæller Ole Wilhelmsen i Go' Morgen Danmark.