Sundhed

Tag testen: Hvem har det ideelle BMI ifølge undersøgelse?

Folk med et BMI på 27 lever længst ifølge dansk studie. Kan du gætte, hvem det er i denne test?

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er man overvægtig, hvis man har et body mass index (BMI) over 25, men nye resultater fra et dansk studie viser, at personer med et BMI på 27 - altså let overvægtige - lever længst. 

- Så dem, vi i dag går rundt og kalder overvægtige med et BMI på 27, ja de er faktisk dem, der lever længst. Derfor skal vi nok til at få et lidt mere nuanceret syn på vægt og overvægt, siger professor Børge Nordestgaard, der står i spidsen for studiet, til Politiken. 

BMI er et udtryk for folks vægt i forhold til højde og inkluderer ikke knoglebygning eller muskelmasse. 

Resultaterne er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Journal of the American Medical Association, og en række internationale medier har bragt historien.

Over for britiske BBC understreger professoren, at resultaterne ikke betyder, at såkaldt normalvægtige nu skal proppe mere mad i sig for at tage på, men at overvægtige måske ikke behøver at bekymre sig så meget som tidligere.

Studiet viser også, at det optimale BMI i forhold til forventet levetid har rykket sig gennem de seneste årtier.

I 1970'erne var det optimale BMI med den laveste dødelighed 23,7 og dermed inden for det normale BMI. I 1991-94 var det steget til 24,6. Og nu i 2003-13 er det så steget til 27,0, skriver Politiken.

En britisk professor i stofskifte kalder resultaterne interessante, men understreger, at overvægt fortsat leder til livsstilssygdomme.

- Sådanne komplikationer påvirker også livskvalitet og selvtillid, ligesom at de er med til at give stigende sundhedsudgifter, siger Naveed Sattar fra University of Glasgow til BBC.

Vi har lavet en test, hvor du kan gætte, hvem der er tættest på et BMI på 27. 

 1. A) 170 cm høj B) 157 cm høj C) 176 cm høj

  Hvem har et BMI på 27,34?

  Du har 0 rigtige

 2. A, B eller C

  Hvem har et BMI på 27,75?

 3. A, B og C

  Hvem har et BMI på 26,23?