Sundhed

Etårige Finn skulle have en ny lever, men da han endelig fik den, var det for sent

Finns far, Hans Kristensen, opfordrer danskerne til at tage stilling til organdonation.

En video af en lille glad dreng, der holder om sin bamse, mens han pludrer, er indtil videre blevet set over 900.000 gange på Facebook. 

Men teksten i videoen giver en klump i halsen, for Finn var ikke en almindelig sund og rask dreng - han var alvorligt syg. 

Han blev født med en sjælden sygdom, der gjorde, at han havde brug for en ny lever for at overleve. 

Efter ni måneder på ventelisten kom der også en til ham - men det skulle vise sig at være for sent. 

Havde skrumpelever

Finns far står bag videoen, der blev lagt på nettet i fredags. Den fortæller både Finns tragiske historie og opfordrer samtidig folk til at tage stilling til organdonation.

Hans Kristensen fortæller i 'Go' morgen Danmark' om den sjældne sygdom, der betød, at en ny lever var livsvigtig for sønnen.

- Da Finn var tre måneder, havde han allerede det, man kalder en skrumpelever, fortæller han.

Familien ventede derfor i månedsvis, og en dag kom den glædelige nyhed endelig: Der var en lever til Finn.

- Vi jublede allesammen, nu kom det her, og vi græd og tog ud på sygehuset og så skulle han opereres, fortæller faren.

Det var her, forældrene for sidste gang havde øjenkontakt med sønnen. 

To fingre på hans hjerte

Den nye lever fungerede ikke for Finn - blandt andet var den for stor til ham - og han måtte opereres fem gange de næste tre et halvt døgn.

- Finns krop var rigtig brugt. Han blev et år og syv måneder og i den tid var han syg. Der var gift i hans krop. Det er lang tid at vente på et nyt organ, som er så vitalt for din krops funktion, fortæller Hans Kristensen.

Til sidst var forældrene nødt til at slippe kampen, og Finn døde 16. marts i år. 

Da de slukker for medicinen, sidder vi begge med to fingre på hans hjerte og kan mærke det holde op med at slå.

Hans Kristensen, far til Finn

- I situationen var vi rolige, men da lægerne forlod rummet, græd vi bare. Vi var bare færdige som mennesker, fortæller han og siger derefter: 

- Men det var en meget rolig afslutning, vi havde med Finn efterfølgende. Da de slukker for medicinen, sidder vi begge med to fingre på hans hjerte og kan mærke det holde op med at slå, og det er meget smukt. 

Opfordrer til organdonation

Hans Kristensen har lagt videoen med sønnen på nettet, fordi andre også venter på et organ, og han opfordrer til, at man tager stilling til organdonation. 

Hvert år venter mere end 500 personer på et nyt organ, og ifølge Oplysning om Organdonation bliver to tredjedele transplanteret, mens en tredjedel ikke gør. 

- Det giver ingen mening, at min søn skulle dø. Der er ikke noget logik i det. Men det her giver en lille smule mening til Finns minde og liv at dele det her og gøre opmærksom på det. Det er vigtigt, siger Hans Kristensen.

Her kan du se videoen om Finn, som hans far har lagt op på Facebook. I morges var videoen blevet set 700.000 gange - nu er tallet på over 900.000

Kronprinsesse Mary nåede at hilse på Finn på billedet, som Hans Kristensen lagde på Facebook lørdag.