Sundhed

Nyt studie: Slankekure og hård træning kan nedsætte din forbrænding i årevis

Hård træning og slankekure er ikke nødvendigvis den sikre vej til en slankere krop, viser nyt studie.

Hård motion og sultekure er ikke den rigtige vej til et varigt vægttab, skriver metroxpress.

Det understreger flere eksperter på baggrund af et nyt studie af deltagerne i tv-programmet ‘The Biggest Loser’, hvor deltagerne netop konkurrerede om at tabe mest ved hjælp af sund mad og motion.

Seks år efter programmet forbrænder deltagerne hver dag i gennemsnit 500 kilokalorier mindre, end de burde. Samtidig er de mere sultne, fordi deres niveau af det appetitregulerende hormon leptin, er meget lavere, end det var inden vægttabet.

Ifølge professor og forsker i fedme Berit Lilienthal Heitmann giver det fuldstændig mening evolutionært, at vores krop kæmper hårdt imod et vægttab:

- Vi skal ikke mere end 100 år tilbage, før der var sult i Europa, og vores stofskifte har ikke kunnet nå at tilpasse sig. Dengang var de, der var bedst til at lagre fedt, dem der overlevede, og det har givet os de gener, vi bærer rundt på i dag, siger hun til metroxpress og peger på, at studiet er med til at cementere, at vi skal væk fra opfattelsen af, at overvægtige selv er skyld i, at de vejer for meget.

Overlæge Jens-Christian Holm ved Holbæk Sygehus mener også, vi skal have en anden tilgang til fedme.

- At sige, at hård motion og sultekure slanker, er udtryk for en forældet, middelalderlig tankegang, som vi skal væk fra til fordel for en forståelse af, at fedme er en kronisk sygdom på linje med astma og diabetes, og som på samme måde derfor skal passes resten af livet, hvis man er overvægtig og ønsker at blive og forblive slank, siger han til metroxpress.

Samme opfattelse har næstformand i Adipositasforeningen, Per Nielsen:

- Mennesker, som går på streng diæt og anvender et hårdt motionsprogram, bør have at vide, at selv om de taber sig i starten, så vil de tage det hele på igen og måske noget ekstra, siger han til metroxpress.