Sundhed

Forskning bekræfter: Alkohol gør dig gladere

Ny forskning viser med to decimaler, hvor meget glæden stiger, når alkohol rammer blodet.

Alkohol er en stor synder, når det kommer til sundhed. Derfor har Sundhedsstyrelsen også en lang række af råd, til hvordan og hvor meget alkohol man skal indtage.

Når det så er sagt, så drikker hver 9. dansker ifølge Sundhedsstyrelsens Alkoholstatistik jævnligt alkohol. Ifølge en ny undersøgelse kan dele af forklaringen være, at man bliver gladere af at drikke alkohol. Det skriver The Washington Post.

Den nye forskning fra England tager udgangspunkt i app'en 'The Mappiness app', hvor folk flere gange om dagen skal fortælle, hvor glade de er på en skala fra 0 til 100. Samtidig skal man fortælle, hvad man laver og om man er sammen med mennesker.

App'en er udviklet af London School of Economics for bedre at forstå menneskers velvære. Gennem app'ens massive data har forskerne bag forsøgt at finde frem til, hvor lykkelig man egentlig bliver af at drikke for eksempel et glas rødvin.

Over 2 millioner mennesker har svaret på app'en i forbindelse med undersøgelsen, der havde til formål at undersøge: 'Mener folk, at de bliver gladere, når de drikker alkohol?'.

Glæden stiger - og dog

Svaret på det spørgsmål er måske ikke så overraskende, fordi du sandsynligvis har prøvet på egen krop at blive gladere af en øl i gode venners selskab.

Undersøgelsen viser, at det at drikke alkohol er forbundet med en stigende grad af glæde i øjeblikket. Faktisk stiger glæden med 10,79 point på 0-100 skalaen. 

Selvfølgelig bliver alkohol ofte nydt i forbindelse med andre faktorer, der kan bidrage til glædesnivauet. Det kunne for eksempel være venners selskab eller til en fodboldkamp. Så for at kontrollere de faktorer, spurgte forskerne ind til, hvad folk lavede i det øjeblik, hvem de var sammen med og hvilket tidspunkt på dagen det var.

Når forskerne kontrollerede for venners selskab, og andre faktorer der kunne påvirke niveauet af den oplevede glæde, faldt den samlede mængde af glæde, der var direkte forbundet med alkohol med 4 point.

Men det efterlader ifølge forskernes model stadig en positiv effekt tilbage, som kun alkohol kan tage prisen for. 

Alkohol gjorde glad, når tingene var kedelige

I selskab med venner, og uanset tidspunkt på dagen, havde alkohol den samme indflydelse på både mænd og kvinders glæde.

Til gengæld havde alkohol en betydelig indvirkning, når man var i gang med en ellers kedelig aktivitet.

Alkohol havde den største indvirkning, når det var i forbindelse med en knap så fornøjelig aktivitet som for eksempel rejsetid eller ventetid.

Undersøgelse

- Alkohol havde den største indvirkning, når det var i forbindelse med en knap så fornøjelig aktivitet som for eksempel rejsetid eller ventetid, står der i undersøgelsen.

Så er spørgsmålet blot om hønen kom før ægget i den forstand, om man bliver gladere af at drikke alkohol eller om man drikker alkohol, når man er glad.

Det var undersøgelsen i stand til at tjekke delvist for. 

Forskerne havde data for, hvor glade folk var i løbet af dagen, inden de begyndte at drikke alkohol. Så efter at have tjekket for folks tidligere niveau af glæde i løbet af dagen, fandt de frem til at alkohol stadig havde en indflydelse på folks glæde.

Altså er alkohol stadig med til at øge din glæde, selv om du er glad i forvejen.