Bruger du de gamle tricks? Sådan må du aldrig fjerne en skovflåt

I samarbejde med Ude og Hjemme

Flåterne er nogle snedige små banditter og de bider sig godt fast. Her er lægernes råd til, hvordan du slipper bedst ud af deres klør.

Det er blevet varmere i vejret og dermed også sæson for et af de mest forhadte dyr i den danske fauna: Flåten. 

Hele vinteren har den ligget i hi, men vågner, når temperaturen stiger til over fem grader. I disse måneder opleves de fleste flåtbid, fordi flere og flere mennesker går i skoven og ud i naturen, hvor flåten holder til, forklarer Jes Aagaard, der er naturvejleder i Naturstyrelsen. 

Derfor er sommermånederne højsæson for flåter - og derfor er det vigtigt at tjekke, om der er kommet udbudne gæster med hjem, hvis man har været ude i naturen. Er det tilfældet, er der både rigtige og forkerte måder at fjerne dyrene på. 

Sådan skal du ikke gøre

Hold dig langt væk fra de gamle husråd med smør, olie, at brænde flåten af og andet af samme skuffe. De virker ikke.

Faktisk risikerer du bare at irritere flåten, så den kaster op ned i såret, siger lægerne Anna-Marie og Henrik Münster.

De små kræ er irriterende, i visse tilfælde farlige og bider sig fast på både mennesker og dyr, og de huserer altså ikke kun i skovene, men også i haver, parker, stier og andet natur.

Derfor skal du huske at vaske din salat – læs hvorfor på udeoghjemme.dk

Vi hører ofte historier om, at skovflåter fører Borrelia med sig, men heldigvis er der ingen grund til at gå i panik, for det er de færreste, som bliver udsat for smitte, slår lægerne Anna-Marie og Henrik Münster fast.

Sådan ser en flåt-hun ud. Bagdelen er brun-rød.
Sådan ser en flåt-hun ud. Bagdelen er brun-rød. Foto: Naturstyrelsen
Hos hannen er bagkroppen mørkere end hos hunnen.
Hos hannen er bagkroppen mørkere end hos hunnen. Foto: Naturstyrelsen

- Men vi vil gerne med det samme understrege, at risikoen for at få den frygtede Borrelia-bakterie i sig stadig er ganske lille. Kun cirka 2 procent af alle dem, der bliver bidt af en skovflåt, bliver samtidig smittet med Borrelia, der kan give sygdommen borreliose, siger de.

Træner du udenfor? Pas på den livsfarlige luftforurening advarer lægen på udeoghjemme.dk

Sådan skal du gøre 

Råd 1: Har skovflået først bidt sig fast, så brug en speciel flåttang, en pincet eller lignende. Det er vigtigt at få alt med ud, så hovedet ikke knækker af. Det er nemmest at dreje flåten rundt, når den fjernes.

Råd 2: Bliver kæberne alligevel siddende i huden, plejer de at falde af efter nogle dage. Hold øje med om der går betændelse i såret.

Undgå at blive bidt af en skovflåt - læs hvordan på soendag.dk

Råd 3: Er du blevet bidt, skal du selvfølgelig også holde øje med tegn på borreliose, som er en rød plet omkring bidstedet, som er skarpt afgrænset og vokser. Lidt rødme er normalt, men bliver pletten større end en to-krone, skal du for en sikkerheds skyld søge læge.

Her er de bedste tips og tricks til haven