Sundhed

Jordemoder: Disse fem ting bliver mændene mest overraskede over ved fødslen

Fødende kvinder kan blive grove i munden og skrige højlydt. Det er på listen over ting, der ofte overrasker mænd under en fødsel.

Intet er, som det plejer, når fødslen først er i gang. Kvinden skriger måske i smerte, mens hun beder manden om at holde hende i hånden, for kort derefter at sige, at han skal flytte sin hånd. 

For rigtig mange mænd er det noget, de bliver overraskede over, når deres kvinde skal føde deres første barn.

TV 2 har spurgt en jordemoder og en far om, hvad de har oplevet som de største overraskelser for mænd, der for første gang skal være fædre og har deres debut på en fødestue.

Jordemoderen er Birgit Thalwitzer, der er indehaver af privatklinikkerne jordemoder.dk. 

Faren, Christian Yde, er patient hos Birgit Thalwitzer. Han er far til en og har nummer to på vej

De fem største overraskelser

 1. Kæresten skælder ud

  - Rigtig mange mænd bliver overraskede over, hvor meget skældud, de når at få under en fødsel. Manden vil den fødende kæreste alt tænkeligt godt. Så når kæresten beder om at blive strøget over lænden, og hun så to minutter efter skælder ham ud for det, bliver manden ret overrasket, siger Birgit Thalwitzer.

  Ifølge hende er det helt normalt, at den fødende hele tiden vil noget forskelligt, og er svær at gøre tilfreds.

  - Der skal man som jordemoder sende et blik til manden om, at de ikke gør noget galt, og de står i en situaltion, som mange andre har stået i før. Den fødende har et standpunkt, til hun tager et nyt. Man skal bare være der og være indlevende, og gøre det, der bliver sagt. Så har man gjort det, man skal, siger Birgit Thalwitzer.

 2. Højlydt og grov i munden

  En fødsel indebærer som regel mange og høje lyde fra kvinden. 

  - Der er virkelig mange, der bliver chokerede over, hvor højlydt kvinden kan være. De troede, de kendte hende, men det gør de først rigtig, når hun har født, siger Birgit Thalwitzer.

  Og det er ikke altid bare lyde, der kommer fra kvinden.

  - Mange kvinder bliver meget grove i munden, og sådan er det bare. Det bliver de jo, fordi de er pressede, men mændene har ofte aldrig hørt deres kvinde snakke sådan, siger Birgit Thalwitzer.

 3. Følelserne er overvældende

  Det er selvsagt stort at få et barn, men hvor stort det egentlig er, er noget af det, der overraskede Christian Yde, der er far til et barn og har nummer to på vej.

  - Der kommer sådan et lykkesus, der er svært at forestille sig og beskrive. Der er sådan en kærlighed, der bare kommer lige pludselig. Jeg mærkede virkelig nogle fibre i min krop, som jeg aldrig har oplevet før. Fødslen var virkelig overvælende følelsesmæssigt, fortæller Christian Yde.

 4. Ser kæresten fra en anden side

  - Der er virkelig mange, der aldrig har hørt deres kæreste slå en bøvs eller en mega prut. Både mændene og kvinderne er meget blufærdige omkring det, selvom en fødsel er noget af det mest normale, og det altså er en del af det, siger Birgit Thalwitzer.

  Jordemoderen oplever faktisk, at det især er de senere år, det er blevet en overraskelse for mange.

  - Alting er blevet mere personligt og privat. Mange kvinder er bange for at slå en ordentlig brandskid under fødslen, og nogle bryder sig heller ikke om at skulle være nøgne, men så snart, de går i fødsel, er de ligeglade, men så kan mændene blive lidt overraskede over det, siger Birgit Thalwitzer.

 5. Fødslen tager lang tid

  En fødsel kan variere meget i varighed, men for mange er det altså lidt af et maraton, de skal igennem.

  - Man sætter gerne et døgn af til en førstegangsfødende, når veerne starter. Mange tror, det er klaret rimelig hurtigt, fordi de på en amerikansk film har set, at en kvinde har født på en halv time - og make-uppen sidder stadig, når barnet er ude. Sådan er virkeligheden ikke. Det kan virkelig tage lang tid, siger Birgit Thalwitzer.